U Galeriji Matice srpske održava se jedinstvena izložba radova „Matrica. Monologija Danila Vuksanovića“ (oktobar 2020 – mart 2021) za čiji nastanak je autor Danilo Vuksanović inspiraciju pronašao u klišeima (franc: clicher – otisnuti) koji se čuvaju kao neistražena arhivska građa u ovoj nacionalnoj ustanovi. Autorsko vođenje u petak  (5. februar) bilo je otkrivanje prošlosti u kontekstu 21. veka. Tekst/Foto: korzoportal

Danilo Vuksanović uronio je u do sada neobrađenu zbirku od dve hiljade klišea pohranjenu u depou Galerije Matice srpske iz vremena kada je postojala Dunavska banovina. Tako je nastala njegova autorska izložba „Matrica. Monologija Danila Vuksanovića“.

Danilo Vuksanović za korzoportal objašnjava polazišta za izložbu, a to su fijoke, ustvari spremište/arhiv klišea koji se čuvaju u Galeriji Matice srpske kao baština –„ Fijoke su temelj ljudskog duha, one su nešto gde obeležavamo granicu između sveta realnosti i onoga što se krije u prošlosti a mi otkrivamo. To može biti orman u kome čuvamo intimu, garderobu, predmete koje smo nasledili od dragih osoba, u kome se oseti miris lavande ili neki drugi odjek prošlosti“.

Jedna knjiga značajno je doprinela koncipiranju izložbe „Matrica. Monologija Danila Vuksanovića  „Kada sam pronaša knjigu Gastona Bašlara „Poetika prostora“ otkrio sam da u njoj postoje metafore gnezdo, školjka, kuća, a jedna je i fijoka, odnosno orman. Onda sam odlučio i definisao da orman bude glavni junak moje izložbe, odnosno sadržaj koji se u njemu nalazi. Od dve hiljade artefakata iz depoa Galerije Matice srpske odabrao sam nekoliko i nastala je priča koja je pred nama na izložbi.

Izložba „Matrica. Monologija Danila Vuksanovića“ je priča o trajanju, o baštini koja nam krči put ka budućnosti, o istraživačom radu, o radoznalosti, o poetici, o duši istraživača koji ne lamentira nad prošlim vremenima, o želji umetnika da posmatrača umetničkog dela podstakne da razmišlja Hteo sam da pokažem da ne možemo uvek vrednovati umetnička dela prema njihovoj ceni na tržištu i stručnoj valorizaciji, već prema tome gde se nalaze, zbog čega ih izučavamo, šta možemo da otkrijemo u njima. Sve što se nalazi u muzeju može biti predmet muzeološke izložbe, sve može biti i predmet savremene umetnosti i predmet istraživanja“.

Na izložbi „Matrica. Monologija Danila Vuksanovića“ izloženi radovi nagoveštavaju da za stvaralački rad autora ne postoji kraj. Kružnica pokazuje da proces nije završen što potvrđuje autor  Ovo je deo stvaralačkog procesa koji nije prekinut. Ovde je radni deo u kome sada štampamo otisak za posetioce izložbe, to označava novi ciklus. Želeo sam da pokažem da je stvaralački proces trajan, da se nikada ne završava kao ni život slike“.

Na završetku autorskog vođenja na izložbi „Matrica. Monologija Danila Vuksanovića“ u Galeriji Matice srpske dobili smo pečat-grafiku sa potpisom Danila Vuksanovića. Pečat overava postojanje, trajanje, poverenje da je sve pečatirano istinito i da možemo kročiti u budućnost. Viši konzervator Galerije Matice srpske je Luka Kulić koji je naočigled posetilaca udarao pečat na klišee.

PROČITAJTE I: izlozba-vlaho-bukovac-slikarstvo-neprolazne-lepote/, foto-esej-od-kraja-ka-pocetku/usput-ona-bez-njega/vajar-nikola-macura-from-noise-to-sound-projekat-mira//intervju-maja-erdeljanin-vruce-slikarkino-leto/, .https://korzoportal.com/aleksandra-vrebalov-komponovanje-sledim-osecaj/vikend-prica-lidija-dejvis-jedenje-ribe-u-osami/

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *