U Galeriji Srpske akademije  nauka i umetnosti održava se izložba “Vlaho Bukovac – Slikarstvo neprolazne lepote” (24. decembar 2020 – 28.mart 2021). Izloženo je 36 slika nastalih od 1877. do 1922. godine. Korzoportal na licu mesta. Foto: Jovo Simišić

Postavka izložbe u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti podeljena je na tri perioda stvaralaštva slikara Vlaha Bukovca –  Pariski (1877-1893), Zagrebački (1893-1903) i Praški (1903-1922). Predstavljanje idealizovane prirode je suštinski označilo ovog dalmatinskog slikara.

Autor izložbe  “Vlaho Bukovac – Slikarstvo neprolazne lepote” Igor Borozan objašnjava da je želeo da pokaže da je Bukovac srpski, hrvatski i evropski slikar, koji se razvijao i usavršavao na evropskim izvorima – slikao je u Parizu, Beču, Pragu i Engleskoj –  “U evropskim razmerama nema slikara koji se tokom svog stvaralačkog života tokoliko menjao pokazujući istraživački duh i kosmopoltizam, što Bukovca konceptualno čini čistim larpurlatističkim stvaraocem”.

Vlaho Bukovac (1822-1922) rodio se u Cavtatu kao Bijađo Fađoni, ali je po uzoru na dubrovačkog plemića, pisca, naučnika i političara Medu Pucića, prezime preveo u slovensko – Bukovac. Beogradska javnost upoznala je stvaralaštvo Vlaha Bukovca u Beogradu na Prvoj jugoslovenskog umetničkoj izložbi 1904, godinu dana pošto je iz Zagreba otišao u Prag. Među njegovim praškim studentima bili su i srpski slikari: Jovan Bjelić, Milan Konjović i Kosta Hakman.

Izložbi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti doprinosi publikacija-monografija „Umetnički preobražaj Vlaha Bukovca u kontekstu evropskog slikarstva“, autora Igora Borozana. 

PROČITAJTE I: gradski-muzej-sombor-zbirka-savremene-umetnosti/, intervju-slavica-vujovic-istrazivanje-prostora-kao-sudbina/, zbirka-savremene-galerije-zrenjanin/skrivene-muzejske-zbirke/, , korzo-portal-prvih-sto-dana/ko-leci-ranjenu-sliku/esej-podgrade-petrovaradinske-tvrdave/

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *