Godine 1956. grad Zrenjanin osniva Umetničku koloniju u Ečki, selu u blizini Zrenjanina. Ečanska Umetnička kolonija zaživela je u vreme kada su umetničke kolonije u Vojvodini već stekle izvesno iskustvo u organizovanju privremenog boravka zainteresovanih umetnika koja postaju stecišta novih umetničkih ideja. Godine 1958. grad donosi odluku o podizanju Umetničke kolonije Ečka na stepen stalne umetničke institucije, a 1964. godine osniva se Savremena galerija Zrenjanin kao institucija koja ima zadatak da se brine o umetničkim delima nastalim uglavnom u Umetničkoj koloniji Ečka, kao i da nastavi da organizuje susrete umetnika u Ečki.

Glavna fotka

Kustoskinje Sunčica Lambić-Fenjčev i Slavica Popov 

Savremena galerija Zrenjanin sakuplja, čuva, sistematski istražuje i izlaže dela jugoslovenske i srpske posleratne likovne umetnosti, nastala uglavnom u Umetničkoj koloniji Ečka. Politikom prikupljanja i obrazovanja zbirke, koja danas sadrži preko dve hiljade sedamsto umetničkih predmeta umetnika iz bivše Jugoslavije i inostranstva, nije omogućeno samo praćenje rada kolonije u Ečki već je dobijen gotovo celokupan pregled savremene umetnosti Jugoslavije (i Srbije) od 1946. godine do danas.

Petar Lubarda

Neki od značajnijih autora čija se dela čuvaju u zbirci Savremene galerije Zrenjanin su: Konjović, Lubarda, Šerban, Tabaković, Bijelić, dela umetnika Decembarske grupe, Mića Popović, Damnjan, Raša Todosijević, Uroš Đurić…

Vladislav Todorovic Silja i Milenko Serban

Do osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1965. godine, Umetnička kolonija Ečka bila je jedino mesto u Srbiji gde se reprezentativna produkcija jugoslovenske likovne umetnosti mogla videti na jednom mestu.

Fond Savremene galerija Zrenjanin čine zbirka slika i akvarela, zbirka skulptura, objekata i instalacija, kabinet grafike, zbirka novih medija  i zbirka inostrane umetnosti i svojim značajem zahteva ozbiljno naučno-istorijsko istraživanje, muzeološku obradu, digitalizaciju i prezentaciju kroz tematske izložbe i stalnu postavku kao i adekvatne uslove trezoriranja.

Igor Vasiljev

Savremena galerija Zrenjanin od 2006. godine počinje ozbiljnije da se bavi naučno-istraživačkim radom vezanim za svoju zbirku, organizovanjem različitih studijskih izložbi iz zbirki, publikovanjem kataloga i knjiga u kojima pored stručnih tekstova i kataloških podataka objavljuje i reprodukcije u boji dela iz svoje zbirke. Od te godine do danas štampani su monografija 50. godina Umetničke kolonije Ečka, autora Bele Duranci i Save Stepanova, i stručne publikacije u kojima su obrađene zbirka akvarela, grafička zbirka, dela izvedena u duhu enformela, kolekcija slika u okviru  poklona Saveznog izvršnog veća 1963, Pejzaž, od sredine 20. do početka 21. veka, itd.

Ivan Tabakovic

Od 2010. godine započelo se sa monografskim izložbama koje obrađuju umetnike koji se smatraju osnivačima Umetničke kolonije Ečka ili su značajni za razvoj Savremene galerije Zrenjanin, a do sada su realizovane izložbe i katalozi o Tivadaru Vanjeku, Zdravku Mandiću, Zoranu Petroviću i Aleksandru Lukoviću.

Ono što predstavlja ključni problem je fizičko čuvanje i obezbeđivanje dela iz zbirke jer Savremena galerija Zrenjanin ne poseduje svoju zgradu, odnosno prostor u kojem bi se omogućili adekvatni uslovi za čuvanje umetničkih dela. Takođe, zbirka zahteva revalorizaciju, kojom bi se odredilo koji od umetničkih predmeta koji se čuvaju treba da ostanu deo umetničke kolekcije, šta bi od ovih predmeta trebalo podvesti pod dokumentarni fond (u smislu ilustrovanja rada kolonije), a koje predmete bi eventualno trebalo škartirati. Revalorizacijom bi zbirka ujedno dobila i na većem značaju jer bi se u tom slučaju akcenat stavio na vrhunska umetnička dela koja bi dobila odgovarajuću kategorizaciju, a samim tim i bolji status koji bi uticao i na status same ustanove.

Sunčica Lambić-Fenjčev, Slavica Popov

Slike su iz Zbirke Savremene galerije Zrenjanin

Ključne reči: Umetnička kolonija u Ečki, Fond Savremene galerija Zrenjanin, Sava Stepanov

www.galerija.rs/

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *