Prirodnjački muzej u Beogradu, izložbom „Priča o nama“ u svojoj Galeriji na Malom Kalemegdanu, obeležio je jubilej – 125 godina trajanja (29. decembar 2020). Izložba „Priča o nama“ traje u njihovoj Galeriji na Malom Kalemegdanu. Korzoportal. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković

Izložbom „Priča o nama“ obeležen je jubilej – 125 godina postojanja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, na žalost, još uvek u privremenim prostorijama na Malom Kalemegdanu i u Njegoševoj ulici na Vračaru. Autorka Aleksandra Maran Stanković osmislila je celine: Kabinet retkosti – kratka istorija prirodnjačkih zbirki, Iz arhive Prirodnjačkog muzeja, Iz zbirki Prirodnjačkog muzeja i Savremeni period Muzeja. Predstavljeni su i značajni događaji i ličnosti na čelu sa Josifom Pančićem prvim srpskim botaničarem, koji su učestvovali u osnivanju ove ustanove pod nazivom “Jestastvenički muzej” 1. decembra 1895. u Kraljevini Srbiji. Prva izložba otvorena je 7. septembra 1904. godine.

Od tada do danas prošlo je 125 godina, a Prirodnjački muzej u Beogradu nalazi se u privremenim prostorijama u kojima se čuva prirodna i kulturna baština u 117 prirodnjačkih zbirki, sa oko million i petstotina hiljada različitih primeraka iz Srbije, sa Balkanskog poluostrva, iz sveta. Po broju primeraka izdvajaju se mineraloška, petrološka, zbirke fosilnih i recentnih mekušaca, insekata, ptica, sisara, kao i Generalni herbarijum Balkanskog poluostrva, koje imaju veliku naučnu i muzeološku vrednost. U zbirkama se čuvaju i primerci vrsta biljaka i životinja koje se više ne mogu naći na terenima Srbije, pa čak ni na Svetu.

Prirodnjački muzej u Beogradu poseduje jednu od najstarijih i najbogatijih stručnih biblioteka na Balkanu koja je osnovana pre 115 godina i sadrži više od 22.000 naslova knjiga, rukopisa, naučnih časopisa, geografskih i geoloških karata. U Muzej takoreći svakodnevno dolaze školska deca kako bi na licu mesta videla ono što o prirodi uče iz udžbenika.

U 21. veku kada se svet suočava sa dramatičnim razaranjem prirode koja nam ranjena uzvraća cunamijima, pandemijama, zemljotresima, poplavama, snegovima i letima kada im vreme nije, Prirodnjački muzej u Beogradu, bez stalnog staništa koje očekuje 125 godina, čuva dragocenosti naše prirodne i kulturne baštine podsećajući – postojimo, ne odustajemo.

PROČITAJTE I: tekst-u-fokusu-vladimir-mitrovic-cetvrt-veka-nagrade-za-arhitekturu-djordje-tabakovic/, https://korzoportal.com/vikend-prica-sedefna-dugmad/berat-grad-koji-se-mazi/ne-samo-vek-josif-pancic/bazel/intervju-slavica-vujovic-istrazivanje-prostora-kao-sudbina/

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *