Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) izlagačku godinu počelo je dvema izložbama u svojim prostorijama u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” na Malom Kalemegdanu (20. januar – 18. februar 2021)  i u Galeriji ULUS-a u Knez Mihajlovoj broj 37 (20- 31. januar 2021). korzoportal na licu mesta

Dok je prostor “Cvijete Zuzorić” namenjen za izložbu radova novih članova Udruženja, u Galeriji ULUS-a priređena je reprezentativna izložba nagrađenih radova izlaganih na samostalnim i grupnim izložbama u ULUS-ovim izložbenim prostorima. Obe izložbe odnose se na radove izlagane prošle godine. Izložba u Galeriji je bila jedinstvena prilika da se vide nova umetnička stremljenja u nekoliko kategorija.  Nagrade su uručene Nikoli Džafu (slika), Ivani Milev (skulptura), Nenadu Zeliću (grafika), Siniši Iliću, Bojanu Đorđevu (prošireni mediji) i Vladimiru Bjelčiću (petnaestominutni lecture-performans). Nagrada dobitnicima zlatnih nagrada ULUS-a kao i laureatima Prolećne i Jesenje izložbe, sastoji se u terminu za realizaciju samostalne izložbe u Galeriji ULUS u toku 2021, skromnom finansijskom iznosu i plaketi.

Nikola Džafo, “Tuđe mačke u tuđem dvorištu” – Zlatna paleta 2020 (nagrada za sliku) 

Udruženje likovnih umetnika Srbije najznačajnija je asocijacija umetnika kod nas u kome je oko dve hiljade članova. Osnovano je 15. novembra 1919. godine, ali je nastavilo delovanje prvog profesionalnog „Udruženja srpskih umetnika za plastične umetnosti i muziku“ koje je i zvanično postojalo u Beogradu još 1898. Prvi predsednik i jedan od osnivača Udruženja bio je Uroš Predić. Sadašnji naziv Udruženje likovnih umetnika Srbije – ULUS, dobilo je posle Drugog svetskog rata. Svi značajni umetnici u Srbiji u XX veku bili njegovi članovi.

 

 

 

 

 

 

 

Paviljon Cvijeta Zuzorić, Wikipedia

Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“ je prvi namenski galerijski prostor na našim prostorima. Podignut je na Malom Kalemegdanu 1928. godine prilozima Društva prijatelja umetnosti «Cvijeta Zuzorić», po ideji Branislava Nušića. Članice Udruženja prijatelja umetnosti “Cvijeta Zuzorić” bile su dobrostojeće gospođe koje su organizovale izložbe, književne večeri, koncerte… Cvijeta Zuzorić (oko 1552 – 1648) je bila pesnikinja, plemkinja i najlepša žena Dubrovnika svog vremena. Svi značajniji umetnici srpske i jugoslovenske likovne scene bili su aktivni učesnici likovnog života u Paviljonu. Izlagani su radovi Stojana AraliceĐure JakšićaKoste HakmanaZore PetrovićJovana BijelićaPetra LubardeNadežde PetrovićIgnjata Joba, Sretena Stojanovića… Ovde se od 1960. godine održava Oktobarski salon. Zgrada je rađena prema projektu arhitekte Branislava Kojića. U njoj je sedište ULUS-a.

PROČITAJTE I: banja-palic-prvih-sto-kupalisnih-sezona/, letnja-razglednica-hvarska-bastina/sentandreja-kao-mediteranski-grad/sedmorecje-skola-praistorijske-arheologije/slikar-apsurda-julije-knifer/ilidiko-erdei-cekajuci-ikeu/vikend-prica-sneg/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *