Ostrvo Hvar sunčano cele godine, okružen Jadranom neopisivo plave boje, četinarima i lavandom, jedno je od najlepših na hrvatskom primorju. Hvarska baština ovog puta odnosi se na grad Hvar, odnosno nekadašnji dominikanski manastir iz 14. veka u koji se posle temeljne rekonstrukcije planira preseljenje novog zavičajnog muzeja. Za korzoportal govori viši kustos Muzeja hvarske baštine, profesor Marinko Petrić.

DSCN0269

Marinko Petrić

 

Za Marinka Petrića hvarska baština u gradu Hvaru je deo  života. S osećajem pokazuje vredne kamene spomenike, ali još više voli podvodnu baštinu, amfore, po kojima je ostvro Hvar poznat i zbog toga je meta istraživača, ali i krijumčara. Govori naš vodič pri kratkom obilasku nekadašnjeg dominikanskog samostana.

 

DSCN0214

Nekadašnji dominikanski manastir (u centru)

“Nalazimo se u Crkvi sv. Marka, dominikanskom samostanu u Hvaru koji je začet početkom 14. stoleća. U prostoru smo nekadašnje trobrodne crkve gde su se sahranjivali hvarski plemići. Sačuvan je pločnik sa njihovim grbovima koji potiču uglavnom iz 15. i 16. stoleća. Inače, ovo je bila crkva gde se sastajalo Veliko vijeće i pripadala je  samostanu koji je bio kulturno središte grada Hvara. Imao je biblioteku, teloško učilište iz koga je potekao Vinko Pribojević, pisac poznatog  govora O poreklu i povijesti Slovena, navodno ovde održanog 1505. godine, a štampanog u Veneciji  1532. To je prvi kritički pregled povijesti Slavena, inspiracija svim kasnijim jugoslavenskim i uopšte nacionalanim idejama 19. i 20. stoleća.”

 

DSCN0266

 

“Dolaskom Francuza početkom 19. stoleća, 1806.  ukida se dominikanski samostan, crkva se napušta i postaje državno dobro te se prodaje. Tako ju je hvarska opština kupila s namerom da napravi gradsko groblje. Imamo čak te nacrte , srećom nikada nisu izvedeni.! Ali šta je izvedeno –   to da su skinuli krovište i cijelu ponutricu crkve, tako da je središte crkve koje je imalo četiri oltara, ostalo bez krova. To je zaista bila velika crkva, tijekom stoleća se oštetila i sada je u jako lošem stanju. Hvarska baština zaslužuje bolje.”

 

DSCN0278

 

“Sama apsida crkve je krajem 19. veka pretvoren u kapelicu i posvećena sv Josipu , međutim i ona se napustila nakon Drugog svetskog rata, da bi 1996. ovde osnovana Arheološka zbirka Muzeja hvarske baštine, odnosno tadašnjeg Centra za zaštitu kulturne baštine koja je pokrivala povijest Hvara od najranijih početaka vezanu za špilje i predpovijesne gradine, do kraja antike, sa bogatim fondom podmorskih nalazišta. Hvar je bogatim tim nasleđem u kome su antički brodovi, drugi brodovi itd. Tu je bila je izložena mala zbirka u galerijici. Taj prostor se koristi  do danas za razna događanja, koncerte, izložbe…”

 

DSCN0275

Hvarska amfora

“Kustos arheološke zbirke, lapidarija je najznačajniji hrvatski arheolog  Grga Novak i njemu u čast je prozvana Arheološka zbirka dr Grga Novak. Na žalost, Zbirka je prije četiri godine evakuirana, jer je objekat statički poremećen, imamo problema sa odvodom vode, dakle, vrlo loša građevinska situacija. Sada smo u projektu obnove celog kompleksa i crkve, izgradnje pomoćne zgrade I tako bi se celokopni kompleks namenio novom zavičajnom, odnosno centralnom muzeju Hvara što nam je potrebno. Apliciramo za evropske fondove. Na taj način ovaj važan, a ugrožen spomenik grada Hvara bio bi obnovljeni, dobio bi novu, modernu namenu.Tako bi sinula ova hvarska baština o kojoj vam govorim”, završio je kratko vođenje Marinko Petrić.  

korzoportal, 2015

PROČITAJTE VIŠE NA:

http://www.hvar.hr/portal/hvarska-bastina

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *