U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine održava se izložba Nagrada za arhitekturu Đorđe Tabaković – Dvadeset pet godina kontinuiteta 1995-2020 (11. decembar 2020 – 10. februar 2021), autora Vladimira Mitrovića, koju dodeljuje Društvo arhitekata Novog Sada.  Korzoportal. Foto: Marko Ercegović.

Vladimir Mitrović, Miroslav Šilić

Izložba Nagrada za arhitekturu Đorđe Tabaković – Dvadeset pet godina kontinuiteta 1995-2020 jedan je od događaja koji svedoči da je moguće održati kontinuitet, ali ne kao puko lamentiranje nad prošlošću. To je potvrdio autor izložbe Vladimir Mitrović koji za korzportal navodi da je “ova izložba povodom 25 godina dodeljivanja Nagrade za arhitekturu Đorđe Tabaković ustvari presek arhitekture Novog Sada i Vojvodine u poslednjih 70-ak godina, jer su dobitnici nagrade imali projektantske karijere i pre ustanovljenja nagrade”. Veliki zalogaj autora multimedijalne izložbe Dvadeset pet godina kontinuiteta 1995-2020 Vladimira Mitrovića nije nastao “od juče”. Izloženi su pisani materijal, knjige, tonski zapisi, fotografije koje on sistematski prikuplja četvrt veka, baš toliko koliko je navedeno u nazivu izložbe Dvadeset pet godina kontinuiteta 1995-2020.

Vladimir MitrovićIzložbu smo zamislili kao višeslojnu. Tu su dokumentarni materijali sa retrospektvinih izložbi dobitnika poput kataloga, plakata, zatim dragoceni filmski i tonski snimci arhitekata. Sadržaj se odnosi na savremenu arhitekturu. Mislim da je najvažniji deo izložbe 25 plakata i svaki je posvećen jednom od nagrađenih arhitekata, a predstavljaju celinu. Izložba je rezultat timskog rada, dizajner je arhitekta Miroslav Šilić. U velikoj meri učestvovali su dobitnici Tabakovićeve nagrade sa kojima smo godinu dana razgovarali, dogovarali se. Kolege sa Departmana za arhitekturu i urbanizam Novosadskog univerziteta uradili su makete pojedinih objekata.

Vladimir Mitrović, istoričar umetnosti, velikom merom zaslužan je što je arhitektura postala značajan deo postavki Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Na pitanje šta bi mogla biti zajednička nit izložbe Dvadeset pet godina kontinuiteta 1995-2020 odgovara bez dvoumljenja –  To je uticaj zapadnjačke arhitekture. Na izložbi možemo da pratimo taj uticaj od sredine pedesetih godina 20. veka kada arhitektura prikazuje ono što se dešava u društvu , a sredinom pedesetih  Jugoslavija se na neki način okreće zapadu. U  arhitekturi tipa socrealizma koja je postojala u istočnom bloku, ona u Jugoslaviji maltene nije ni postojala, možda samo prvih godina posle Drugog svetskog rata.

Ko su arhitekti- favoriti Vladimira Mitrovića u liniji trajanja sedam decenija novosadske/vojvođanske arhitekture kojom se bavi? Od 24 retrospektivne izložbe koje su pratili katalozi – knjige , autorski potpisuje 16, ostaje na tragu arhitekata  50-ih i 60-ih godina. Ne propušta priliku da se ne osvrne na objekat koji je projektovao Pavle Žilnik Studio M Radio Novog Sada  oko koga se vode diskusije da li ga treba prepraviti, obnoviti …” mislim da će to biti prva zgrada iz korpusa savremene arhitekture u Novom Sadu koja će biti zakonom zaštićen spomenik arhitektonske baštine.  

PROČITAJTE I: spomen-zbirka-pavla-beljanskog-pestanski-djaci/, foto-esej-put-s-povratkom/, vikend-prica-ne-padam-na-vizije/, foto-esej-pocinje-prvi-vikend-u-policijskom-casu-pogled-iz-gradica

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *