Somborski časopis za kulturu “Dometi” novi dvobroj najvećim delom posvećuje vojvođanskom književniku Vojislavu Despotovu povodom dve decenije od njegove smrti. korzoportal

Trag svetlosti za književnu publiku označava i časopis za kulturu “Dometi” koji izdaje Gradska biblioteka “Karlo Bjelicki” iz Sombora od 1974. godine. Urednik časopisa Dragan Babić napominje da je temat o Vojislavu Despotovu u novom broju pokrenuo i uredio Saša Radojčić što nije bilo nimalo jednostavno “jer je Despotov imao dobar tretman kod kritike i ono što je pisano o njemu i njegovom poetičkom izrazu je već pročitano. Ipak, pronašli smo dve njegove radio drame koje nikada nisu bile objavljene u celini. Drame nam je ustupio Gojko Božović . To suPerač sapuna” iz 1979. iUsmena isporuka telegram – Kratka forma” iz 1991. Obe su emitovane u godinama kada su napisane, u Dramskom programu Radio Novog Sada gde je Despotov radio”. U planu je izdavački poduhvat, odnosno knjiga u kojoj bi bile štampane ove dve drame, zatim drame minijature i kratke drame. Najobimnija drama, prema Babićevom mišljenju možda i najkvalitetnija, posvećena je Todoru  Manojlovićuima četrdesetak stranica, bila je takođe emitovana na programu Radio Novog Sada i zaslužuje štampanje”.

U novom dvobroju časopisa “Dometi” još dva teksta posvećena su Vojislavu DespotovuGojko Božović piše o njegovoj poeziji, a Mihajlo Pantić o ličnim događajima koji se odnose na Despotova. Pored podsećanja na delo Despotova, redovnih rubrika eseja, kritike, nove domaće poezije i proze, dva značajna priloga su govor Kazuija Išigurija prilikom uručenja Nobelove nagrade za književnost i drama Tijane Grumić koja do sada nije objavljena, a ona  je sve viđenija dramaturškinja na domaćoj sceni.

Časopis “Dometi” koji izdaje Gradska biblioteka “Karlo Bjelicki” iz Sombora vraća nadu da nema odustajanja od književnosti, od reči pretočenih u poeziju, prozu, dramu… Pisana reč uvek pronađe čitaoca.

PROČITAJTE I: vikend-prica-erotski-recnik/tekst-u-fokusu-secanje-na-pozoriste/foto-esej-the-way-we-were-posveta-koju-sam-izgrebala/sabacko-pozoriste-premijera-dva-viteza-iz-verone/probudjeni-grad-podgradje-petrovaradinske-tvrdjave/dubravka-dukanovic-sakralna-bastina-vojvodine-18-i-19-veka/studija-vukota-tupa-vukotic-bezvremeno-delo-arhitekte/

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *