Suburbium je osnovan 2002. godine u Petrovaradinu sa idejom da skrene pažnju javnosti na Podgrađe Petrovaradinske tvrđave kao jedinstvenu baštinu iz 18. veka na toku Dunava. Novo izdanje je publikacija „Probuđeni grad – Podgrađe Petrovaradinske tvrđave (Suburbium, 2019, Novi Sad) koje je predstavljeno 24. januara 2020.  u kafeu „Dublin“. Foto: Manja Holodkov

Publikacija “Probuđeni grad – Podgrađe Petrovaradinske tvrđave” nastavak je knjige “Zaboravljeni grad – Podgrađe Petrovaradinske tvrđave” koja je od 2005. imala nekoliko izdanja na srpskom, engleskom, mađarskom, nemačkom i francuskom jeziku (Suburbium, Muzej grada Novog Sada, Futura publikacije). U knjizi su fotografije Gradića Stevana Lazukića (1931-2006) koje je fotografisao od 1997-2004. i eseji deset autora koji se odnose na Gradić. U publikaciji 2019. nalaze se Lazukićeve fotografije kojima su pandan nove, čija je autorka njegova kćerka Kaća Lazukić Ljubinković.

Povodom promocije publikacije “Probuđeni grad – Podgrađe Petrovaradinske tvrđave” održan je okrugli sto . Govorili su: Aleksandar Bede (Društvo arhitekata Novog Sada), Gordana Stojaković, arhitekta Aleksandar Stanojlović (dizajn publikacije), Natali Popović Beljanski (Festival uličnih svirača),urednica/autorka fotografije Kaća Lazukić Ljubinković. Moderatorka je bila Bojana Karavidić koja je i autorka teksta.

Kulturno nasleđe, ako brinemo o njemu, vodi u budućnost. Probuđeni grad – Podgrađe Petrovaradinske tvrđave iz 18. veka u velikoj obnovi u 21. veku ide brzim koracima ka novim stolećima. Da bi prošlost u punom sjaju živela u oku posmatrača, moraju da se potrude timovi stručnjaka.

Iako je posleDrugog svetskog rata bilo nekoliko obnova Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, ovo je prva koju finansira i država, a sve uoči godina kada će Novi Sada biti Evropska prestonica kulture 2021… Novi milenijum donosi novi dah Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Otvoreni su osnovna škola, hosteli, suvenirnica, Kreativni centar Prostor… Turista je sve više, iako im je Gradić samo prolazna tačka ka Gornjem gradu. Probuđeni grad sa svojim monumentalnim baroknim objektima poput Beogradske kapije i Crkvom Sv. Jurja u kojoj se nalaze orgulje, uz mnogobrojne ljupke zgrade, neke i sa obeležjem secesije, pozornica je za nove aktere i sadržaje. Probuđeni Gradić ih očekuje!

PROČITAJTE I: tekst-u-fokusu-svet-bez-isaka-njutnatekst-u-fokusu-radmila-savcic-amerika-drugacija-od-nastekst-u-fokusu-zlatko-uzelac-zaboravljeni-nestali-barokni-grad-tvrdjava-nova-palankavikend-prica-kad-propadne-subotaizlozbalazar-kuzmanov-dobitnik-nagrade-za-arhitekturu-djordje-tabakovic-muzej-savremene-umetnosti-vojvodine

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *