Početak 2020. godine Galerija Matice srpske označava velikom izložbom u Narodnoj galeriji Slovenije u Ljubljani (30. januar – 3. maj) – “Srpski modernizam 1880-1950. Iz kolekcije Galerije Matice srpske“. Autori su upravnica GMS Tijana Palkovljević Bugarski i direktor Narodne galerije Andrej Smekar, saradnica je Jelena Ognjanović (GMS).

Tijana Palkovljević Bugarski, Snežana Mišić, Novi Sad

Gostujuća izložba “Srpski modernizam 1880-1950. Iz kolekcije Galerije Matice srpske” u Narodnoj galeriji Slovenije u Ljubljani najavljena je na godišnjoj konferenciji za novinara u Novom Sadu. Na izložbi će biti izloženo 86 umetničkih dela – većinom su  to slike, sedam je skulptura i četiri grafike. Izložba sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umetnost, uzore, opredeljenja i domete od poslednjih decenija 19. veka do polovine 20. Dela pedeset likovnih autora predstavljaju put od realizma do modernizma koja su nastajala pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu, potom na školovanju umetnika u Pragu, Budimpešti i Parizu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ljubljana

Dan uoči otvaranja izložbe 30. januara, upriličeno je stručno vođenje kroz izložbu “Srpski modernizam 1880-1950. Iz kolekcije Galerije Matice srpske” u Narodnoj galeriji Slovenije u Ljubljani. Izložena su dela najpoznatijih srpskih umetnika poput Uroša Predića,  Paje Jovanovića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Lubarde… ali i javnosti manje poznatih slikara koji su ostavili trag u istoriji srpske umetnosti, a čija dela se nalaze u kolekciji Galerije Matice srpske.

Jelena Ognjanović, Lubljana

Galerija Matice srpske na domaćem terenu, u Novom Sadu, ovogodišnju sezonu počinje izložbom “Inspirisani Italijom” na kojoj će biti izložena dela iz kolekcije GMS, odnosno umetnika koji su bili inspirisani Italijom.

PROČITAJTE I: probudjeni-grad-podgradje-petrovaradinske-tvrdjaveizlozba-jan-triaska-live-long-and-prospertekst-u-foksu-gordana-stojakovic-prevodi-koji-nam-nedostajumuzej-jugoslavije-devedesete-recnik-migracija

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *