Muzej Jugoslavije producent je izložbe Devedesete: Rečnik migracija“ (5. decembar 2019 – 1. mart 2020) čija je prva postavka označila otvaranje obnovljenog enterijera Muzeja „25. maj“. Izlaže više od trideset savremenih umetnika, umetnica i umetničkih/aktivističkih kolektiva sa prostora nekadašnje Jugoslavije koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije, tokom devedesetih godina 20. veka. Korzoportal/Foto na licu mesta.

Primarni fokus izložbe Devedesete: Rečnik migracija“ usmeren je na mapiranje različitih formi angažmana od devedestih godina prošlog veka do danas kroz koje su u polju umetnosti adresirani društveni, kulturni, politički i pravni problemi stvoreni ovim složenim i traumatičnim migracionim procesima, dok je dokumentarno-istoriografski pristup stavljen u drugi plan. Osim umetničkih pozicija, u izložbu su uključene pojedine inicijative i organizacije iz sfere aktivizma i civilnog sektora, ali prevashodno one koje u rad uključuju saradnju sa savremenim umetnicima/umetnicama, ili koje su pokretali umetnici/pokretale umetnice.

Autorke izložbe Ana Panić i Simona Ognjanović Devedesete: Rečnik migracija“ uvode i dokumentarnu narativnu liniju koju posmatrač prati kroz selekciju pojedinih zakona, političkih sporazuma i drugih dokumenata u nameri da se osvetli deo šireg konteksta u kojem su nastali dominantni pojmovi kojima se u javnosti najčešće govori o migracionim problemima. Tako je nastao rečnik…

Rečnik migracija devedesetih predstavlja alternativu dominatnim diskursima kroz koje se u domenu zakona, javnih politika i u akademskoj sferi deluje i misli o ovim problemima otvarajući pitanja dometa i uloge umetnosti, aktivizma, civilnog sektora, ali i javnih institucija u rekonstrukciji prošlosti i preoblikovanju opštih mesta koja dominiraju javnom sferom. „Rečnik” je  nastao saradnjom autorki/kustoskinja izložbe i onih koji su učestvovali u njenom nastanku, a čine ga pojmovi, sintagme i idiomi: adresa, bespravna nužnost, čišćenje, čovek, dostojanstvo/solidarnost/internacionalizam, hrabrost i/ili kukavičluk, inventar, izbrisani, jugoslovenstvo, karta u jednom pravcu, kofer, kompjutersko čišćenje/uzaludna nada, kuća ili dom, mesto, nelagodnost, drugi, plan, predmet, prijatelji, ruke, rupe, sigurna zemlja, slobodna privremena teritorija, transfer, tuga, ustanak, zakon, zemlja/teritorija, žudnja za životom.

Čedomir Vasić, Put u Oz, ambijentalna postavka, video, zvuk, 1997

Autorke izložbe Devedesete: Rečnik migracija“, Muzej Jugoslavije: Ana Panić i Simona Ognjanović, arhitekta postavke je Milorad Mladenović, vizuelni identitet osmislio je Zoran Pantelić.

PROČITAJTE I: moma-njujork-yu-arhitektura-1948-1980, izlozba-sezdesete-u-hrvatskoj-mit-i-stvarnost, dans-polemika-na-rusevini-moderne-misli-zgrada-generalstaba-beograd, marina-pavlovic-skulpture-kao-toponimi-beograda-ivan-mestrovic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *