Per.Art je osnovan 1999. u Novom Sadu kao građanska organizacija kojoj su u fokusu osobe sa invaliditetom. Idejni autor bio je Saše Asentić, tako je do danas kada Per.Art obeležava dve decenije trajanja. “Pre svega promovišemo i delimo ne samo naše umetničke radove, nego principe inkluzivnosti, solidarnosti, vizije da od nas mnogo zavisi kako će biti društvo u kome živimo kroz umetnost i odnose koje stvaramo”…  Foto: FB Per.Art. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković

Decembar u Novom Sadu 2019. obeležen je i predstavama koje je priredio Per.Art kao podsećanje svom trajanju od dve decenije. Održane su u Galeriji Matice srpske i u pozorišnoj sali NIS-a. Saša Asentić ističe da jubilej traje svakodnevno, da ne postoje “specijalni datumi, dani”.

Saša Asentić o tome kako je nastao i počeo da radi Per.Art Pre dvadeset godina grupa Per.Art počela je da radi u prostoriji od 25 kvadratnih metara u skrajnutom novosadskom Klubu za roditelje dece koja imaju smetnje u razvoju. Bilo je to u jesen 1999. Ni mi baš nismo znali ko smo, neki su bili tinejdžeri, većina nas je bila oko 20 godina. Pitanje budućnosti nam nije bilo bitno. Nismo imali zajedničku prošlost, ono što smo nasledili iz prošlosti bili su problemi i teška marginalna pozicija u društvu ne samo naših prijatelja i kolega sa invaliditetom, nego svih nas mladih koji smo krajem 90-ih živeli ideju boljeg društva koje bi odgovaralo svima koji žele da žive i rade u Novom Sadu. Pošto smo bili mladi umetnici, želeli smo da se bavimo umetnošću, da stvaramo nešto što bi bio deo kulturne scene Novog Sada i da se na taj način borimo i za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava, a ona se odnose i na prava stvaranja, istrajavanja borbe u kojoj su solidarnost i entizijazam ono što nas do danas vodi u Per.Art-u.

Na jednom od programa (14. decembar 2019) koji je Per.Art priredio u okviru godišnjeg obeležavanja dve decenije trajanja, izvedeni su performansi austrijskog koreografa Mihaila Turinskog, švajcarske koreografkinje/izvođačice Julije Hojzerman i Per. Art članice Natalije Vladisavljević. Gosti tribine su bili filozof Dragan Prole i dramaturškinja Minja Bogavac.

Dramaturškinja Minja Bogavac o saradnji sa organizacijom Per.Art Per.Art ima predstave koje nisu važne samo za društvo, zajednicu, nego su po svakom estetskom elementu savršeno umetnički relevantne, savremene, bliske savremenom senzibilitetu u umetnosti, ali i pitanjima o tome kako danas živimo u društvu. Čini mi se da je Per. Art jedina grupa u Srbiji koja se bavi umetnošću i inkluzijom na način gde ne postoji akcenat – obe stvari se savršeno upotpunjuju. Govore o stvarima koje nas spajaju, nedeleći nas. Tada razumete da i vi imate razna stanja i posebnosti koje treba inkorporirati u društveno poželjan kontekst.

PROČITAJTE I: dogadjaj-u-fokusu-per-art-martovsko-izdanje

 

 

 

 

i

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *