Knjige poput «Arhitekta Pavle Žilnik» (Akademija umetnosti, Novi Sad, 2019) svedoče da nismo izgubljeni u galimatijasu događaja koji nam predočavaju «nešto nikad viđeno». Ali svet, ipak, nije počeo u 21. veku. Autori knjige Vladimir Mitrović i Miroslav Šilić podsetili su na delo izuzetnog arhitekte Pavla Žilnika (1920-…) čije delo do danas obeležavaju objekti koji su u vrhu arhitekture moderne u Novom Sadu. Foto: korzoprtal

Miroslav Šilić, Vladimir Mitrović, Dubravka Đukanović

U knjizi «Arhitekta Pavle Žilnik» detaljno su obrađeni delovi života i rada jednog od najznačanijih arhitekata u Vojvodini – Školovanje, Prva projektantska delatnost, Zrele godine, Pedagoški rad. Kako je na promociji knjige u Novosadskoj Akademiji umetnosti rekla recenzetkinja knjige Dubravka Đukanović «ovo je takoreći romaneskna priča o Pavlu Žilniku, ali naučno utemeljena, uz dokumentarne fotografije. Ovo je priča ne samo o arhitekturi, već o vremenu u kome je razvijao svoj opus Pavle Žilnik».

Pavle Žilnik

Novosadski arhitekta Pavle Žilnik projektovao je administrativne, poslovne, ugostiteljske i stambene objekte – restorane na Iriškom Vencu, u Kameničkom parku, na Ribarcu. Oni su primeri modernizma gde su stručno kombinovani različiti materijali: drvo, kamen, staklo i opeka. Pavle Žilnik je autor nekoliko zgrada novinsko izdavačkih kuća ne samo u Novom Sadu, zatim zgrade Studija M u Novom Sadu.

Miroslav Šilić, Vladimir Mitrović, Dubravka Đukanović

Vladimir Mitrović, jedan od autora knjige “«Arhitekta Pavle Žilnik» družio se sa arhitektom Žilnikom kada su radili u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, da bi potom njegovu arhivu, uz Žilnikovu saglasnost, preuzeo, i ona se nalazi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Mitrović sistematski izučava arhitekturu Novog Sada, odnosne stvaroce.

PROČITAJTE I: izlozba-fokus-na-modernizam-arhitektura-novog-sada-1970-1985 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *