Šabačko pozorište upisalo je u repertoarsku sezonu 2019/2020 novu predstavu „Dva viteza iz Verone“ premijerno izvedenu 1. februara 2020, u režiji gostujuće rediteljke Mije Knežević. Foto sa premijere: korzoportal

Jedno od prvih Šekspirovih dela je komedija (u stihu) Dva viteza iz Verone“. Već sam naslov nagoveštava da se najveći dramski pisac ovde bavi dvojstvom koje poseduje istina sama po sebi. Pisac, odnosno njegovi junaci Protej i Valentin pokušavajući da je pronađu, otkrivaju haotičnost sveta koja je oduvek konstanta, samo u drugačijim društvenim okolnostima. Kojim putem ići, pitanje je sad? Rediteljka Mia Knežević upustila se u izazovan zadatak da „oživi“ Šekspirove stihove u formi dramske radnje.

Rediteljka Mia Knežević o postupku rada na predstavi –  Šekspir je „Dva viteza iz Verone“ pisao u stihu i ta forma je danas svojevrsna metafora, jer nije u pitanju klasičan dramski tekst. Zbog toga je za glumce i mene, čitavu ekipu, to bio veliki izazov u smislu da smo morali da stihove „oprirodimo“, prevedemo u govorni jezik koji će pozorišna publika razumeti, jer nema ničega prirodnog u tome govoriti u stihu (smeši se). Pripremajući se, sa dramaturgom Đorđem Petrovićem fokusirali smo se kako da razumemo Šekspirove likove, kako da u njima prepoznamo nas same. Tako pripremljeni dospeli smo do ključa 21. veka i to smo podelili sa ekipom. Adaptacija je urađena tako da ima puno aluzija na današnje vreme, na okolnosti, na društvenu situaciju. Ni u jednom trenutku nije se osetilo da je to nama dalek svet iz prošlih vekova.

Šabačko pozorište na čijem čelu je Minja Bogavac (koja se skoro dve godine uspešno bori sa Scilama i Haribdama) insistira na uključivanju mladih, što je njena repertoarska politika. Osnovala je Omladinski klub u kome je trideset volontera koji pomažu u realizaciji predstava, a za uzvrat su u konstantnoj edukaciji na radionicama koje drže domaći i gostujući predavači. Pored toga, kako kaže za korzoportal –Kada sam počela da radim u Šabačkom pozorištu videla sam da je ovde dvanaest mladih diplomiranih glumaca koji nisu u stalnom angažmanu. Predložila sam rediteljima koji rade za nas da pre nego što pozovu nekoga sa strane, da prvo pogledaju mlade Šapčane za koje mislim da su izuzetni, ovo je nihovo pozorište i treba da dobiju šansu. Oni  su sada deo proširenog ansambla Šabačkog pozorišta.

Posle premijere, torta, rediteljka i deo ekipe

Rediteljka Mia Knežević koja je za ovu sezonu angažovana u Šabačkom pozorištu spada u grupu takozvanih „mladih“ (na Balkanu je to rastegljiv pojam!), ali ona po godinama i spada u mlađe pozorišne stvaraoce, iako je iza nje već 25 izvedenih predstava u pozorištima širom Srbije – Novi Sad, Beograd, Subotica, Zrenjanin, Kraljevo. Nagrađivana je. O premijerno izvedenoj predstavi „Dva viteza iz Verone“ u Šabačkom i svom rediteljskom polazištu napisala je –„ Stvorili smo jedan olaki, paušalni, procenjivački svet u kojem navodno sagledavanja stvari iz različitih uglova zapravo dovodi do relativizacije mnogih pojmova…“. 

PROČITAJTE I: atelje-212-osecaj-bradeatelje-212-osecaj-bradetekst-u-foksu-gordana-stojakovic-prevodi-koji-nam-nedostajuvikend-prica-pet-dana-na-otvorenom-moru, per-art-dve-decenije-umetnost-inkluzije

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *