Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava datum rođenja kolekcionara i darodavca Pavla Beljanskog izložbom „Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković“, autorke/kustoskinje Marte Đarmati (18 .jun – 23. avgust 2020). Korzoportal na licu mesta. Foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Budimpešta je u prvim decenijama 20. veka privlačila brojne mlade umetnike sa prostora tadašnje Austorugarske. Među njima su bili neki od naših najznačajnijih slikara – Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković kojima je znanje mađarskog jezika bilo jedan od putokaza da se usmere ka Akademiji lepih umetnosti u Budimpešti. U to vreme, ona je bila u rangu istih u Minhenu i Parizu.

Petar Dobrović, Baranjski vinogradi, 1915.

Izložba „Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković“  sastoji se od sedamnaest slika i crteža iz fonda Spomen-zbirke, te dokumentarnih panoa, približavaju posetiocima način na koji su umetnici iz kolekcije Pavla Beljanskog usvojili uticaje klasičnog umetničkog obrazovanja i novih ideja modernog doba. Projekat pruža mogućnost komparativnog sagledavanja ne samo umetničkog sazrevanja Petra Dobrovića, Zore Petrović, Ivana Radovića i Ivana Tabakovića, nego i povezivanje njihovog stvaralaštva sa evropskim tendencijama tog vremena.

Ivan Tabaković, Mrtva priroda, 1940.

Autorka/kustoskinja izložbe Marta Đarmati istražujući u  arhivama umetničkih fakulteta u Budimpešti predstavlja otkrića koja se odnose na rani period školovanja četiri umetnika Petra Dobrovića, Zore Petrović, Ivana Radovića i Ivana Tabakovića. Tako je, na primer, otkrila nepoznatu fotografiju Zore Petrović koja je reprodukovana u katalogu izložbe, zatim o do sada nepoznatim profesorima Petra Dobrovića, mala pikanterija da je Ivan Radović bio oženjen u Budimpešti (razveo se) što se ne pominje u njegovim biografijama. O svemu će biti reči u tri tematska predavanja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog koja slede.

PROČITAJTE I: milan-konjovic-iz-novosadskih-kolekcija-spomen-zbirka-pavla-beljanskog, spomen-zbirka-pavla-beljanskog-petar-lubarda-110-godina-od-rodenja, spomen-zbirka-pavla-beljanskog-ugostila-modernu-galeriju-zagreb, muzej-savremene-umetnosti-beograd-od-ideje-do-ostvarenja

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *