Novosadski vajar Nikola Macura autor je projekta “From Noise to Sound” koji je realizovala novosadska Akademija umetnosti u partnerstvu sa srodnim ustanovama u Poznanju (Poljska), Pečuju (Mađarska) i Banskoj Bistrici Slovačka), a podržao ga je Međunarodni Višegradski fond. Uz prateći film reditelja Vojina Ivkova, kao edukativan/interdisciplinaran, predstavljen je u Novom Sadu, na Akademiji umetnosti. (18. novembar 2019), Korzoportal na licu mesta. Foto: Vojin Ivkov

 Nikola Macura u ateljeu

Vajar Nikola Macura neumorni je istraživač na polju savremene skulpture kao instalacije, te njenog nepostojećeg mesta u Novom Sadu, pritom multimedijski “obrađujući” i mnogo šire polje urbane vizuelne kulture. Ipak, kako kaže “bitno mi je da se ono što radim odnosi na mesto u kome živim”. Njegov projekat “From Noise to Sound” u praktičnom radu zasnovan je obilaskom vojnih otpada kako bi pronašao predmete koji bi redizajnirani mogli da  proizvode notne, a ne ratne zvuke, a potom je okupio ekipu muzičara, kompozitora, fizičara, vrhunskih zanatlija poput bravara… koji bi njegovu ideju sproveli u delo.

Nikola Macura o projektu ’’From Noise to Sound’’ za korzoportal: Bavim se uglavnom instalacijom koja na angažovani način tretira pitanja mog okruženja. Postavljam svoj rad u odnosu na društvo i pojave za koje smatram da značajno utiču na život građana. Moji radovi su uglavnom interaktivni i često su postavljeni kao umetnički performans. U tom smislu su i predstavljene ove zvučne instalacije posebno dizajnirane za projekat “From Noise to Sound” u osnovi kojih su pitanja agresije, rata, razaranja i buke. Za realizaciju instalacije odabrao sam materijal kojim smo na žalost okruženi i koji za mene nosi zvuke destrukcije, a to su  – šlemovi, puške, granate… Pronašao sam ih na vojnim otpadima. Redizajnirajući te vojne rekvizite, redizajniram i zvuk koji oni nose nudeći drugačiju sliku zamišljenog društva u kome želim da caruje mir.

Sastavni deo projekta ’’From Noise to Sound’’ čiji je autor vajar Nikola Macura je knjiga/katalog čija je urednica Dragana Garić Jovičić napisala tekst “Kako zvuči skulptura?!”, predgovor potpisuje Bojana Borković. Ovde su i intervjui sa pojedinim učesnicima projekta – Nikolom Macurom, Petrom Vališkom-Timečkim,Tomašom Devičem, Anjom Ingland i Galom Tamašom/Čilom Bekeš.  Prateći film reditelja Vojina Ivkova sadrži i arhivsku građu iz poslednjeg rata koju su mu ustupli oni koji su bili u ratnom vihoru na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

PROČITAJTE I: nikola-macura-skulpture-i-instalacijedunavski-dijalozi-emotion-sta-nas-pokreceizlozba-arhitekture-doajeni-milenija-i-darko-marusicmuzej-savremene-umetnosti-vojvodine-izlozba-rozmari-trokelmuzej-savremene-umetnosti-vojvodine-vojvodanski-salon

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *