U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvorena je izložba projekata koje su za oko pedeset godina rada ostvarili arhitekti Milenija i Darko (1940-2017) Marušić (9 – 20. mart 2018). Izložba je ostvarena u saradnji sa Društvom arhitekata Novog Sada i sa Departmanom za arhitekturu i urbanizam Novosadskog univerziteta. Kustos je Vladimir Mitrović. Inicijatori izložbe i njene realizacije su Arhitektonsko građevinski fakulteta u Nišu i Društvo arhitekata Niša gde je izložba imala premijeru u oktobru 2013. na Danima arhitekture. Zatim je gostovala u Beogradu, Valjevu i Zrenjaninu.

DSCN6904Vladimir Mitrović, Milenija Marušić, Radovan Jokić (dir.MSUV), Branislav Mitrović, Bojan Kovačević

Milenija Marušić na otvaranju izložbe u MSUV: Novi Sad je za nas bio grad koji smo uvek rado pohodili i mnogo pre građenja naših objekata. Dolazili smo posle studija, zatim 70-ih, 80-ih godina u Urbanistički zavod da vidimo i učimo kako se planira, gradi i vodi briga o jednom gradu. Dolazili smo i kasnije ne samo kad su se gradila oba naša objekta (zgrada Metals banke, stambeno poslovni objekat na Bulevaru oslobođenja,prim.korzoportal), već i posle useljenja stanara u stambeni objekat, kada smo obraćajući se nadležnim institucijama zajedno sa kolegama iz novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture pokušavali da zaustavimo i sprečimo nelegalne prepravke na njemu. Došli smo i jednog aprilskog jutra 1999.  kada su mostovi koje smo od Beograda do Novog Sada morali preći bili meta, kako bismo zajedno sa kolegama iz Novog Sada ispred srušenog Varadinskog mosta uputili apel Svetskoj asocijaciji arhitekata da podigne glas protiv rušenja naših gradova, naših kuća i naših mostova.

5) Metals banka Novi Sad 2007Zgrada Metals banke u N.Sadu

“Izložba arhitekture – Milenija i Darko Marušić” prikazuje njihova dela u hronološkom sledu, od vremena pozne moderne iz prvih godina sedme decenije XX veka i južnih delova blokova 61 i 62 na Novom Beogradu (sa M. Miodragovićem), zatim nastupajućeg postmodernog vremena krajem sedme decenije i naselja Cerak Vinogradi (sa N. Borovnicom), kao i grupacije porodičnih kuća „Cvećara“ (sa Ž. Gašparovićem), s početka devedesetih, do prvih decenija 21. veka i vremena neomoderne u kome su realizovana dva bulevarska stambeno-poslovna objekta u Novom Sadu i Beogradu, zatim objekat Banke u Novom Sadu i vrtić „Plava ptica“ u naselju Cerak Vinogradi u Beogradu (2011).

4) Naselje Cvecara Beograd 1993Naselje „Cvećara“ u Beogradu

Milenija Marušić na otvaranju izložbe u MSUV: U odnosu na prethodne izložbe, ova novosadska je dopunjena panoima i maketama. Sve što je izloženo, kao i sve svoje projekte radili smo u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije. Slobodno se može reći da su to naši zajednički projekti. Institut je pružao onaj “intelektualni komfor” kako je govorio njegov prvi direktor, arhitekta Miodrag Macura, naš drugi  veliki učitelj posle profesora Uroša Martinovića u čijem ateljeu smo oboje diplomirali. To je bio komfor u kome smo imali slobodu da radimo projekte onakve kakve smo radili, slobodu da fomiramo timove u kojima je pored predanog i kvalitetnog rada koji se podrazumevao, uvek vladala vedra i prisna atmosfera, kreativni ambijent u kome rad na projektima nije bio opterećenje. U Institiutu su podržavali naše skoro svakodnevne odlaske na gradilišta bilo u Beogradu ili dalje, što je bilo skoro ravno vremenu izrade projekata. Pored toga, poštovan je naš stav da se arhitekta potpisuje ispod izvedenog objekta, a da je potpis ispod projekta samo usputna stanica.

O delu arhitekata Milenije i Darka Marušića na otvaranju izložbe u MSUV u Novom Sadu govorili su akademik Branislav Mitrović i predsednik Akademije arhitekture Srbije Bojan Kovačević.

PROČITAJTE I: dani-arhitekture-u-novom-sadu/ izlozba-moderna-arhitektura-u-zrenjaninudans-polemika-na-rusevini-moderne-misli-zgrada-generalstaba-beogradintervju-relja-ivanic-arhitektura-u-objektivu10-icons-of-brutalist-architecture-from-the-breuer-to-the-barbican,

 

 

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *