U okviru saradnje Srbije i Italije, u Akvileji (Friuli Venecija Đulia) 10. marta 2018. je otvorena velika izložba „Blago i carevi – raskoš rimske Srbije“ čiji su organizatori beogradski Narodni muzej i italijanska Fondacija „Akvileja“. Među najlepšim predmetima iz rimskog vremena sa teritorije Srbije, na izložbi u Akvileji nalaze se i artefakti iz MuzejaVojvodine – rimski pozlaćeni šlemovi iz IV veka (u stručnoj literaturi klasifikovani kao „Šlemovi tipa Berkasovo“). Tijana Stanković Pešterac u Muzeju Vojvodine rukovodi Antičkom zbirkom, brinula je o tri šlema na njihovom putovanju do Akvileje i bila je na otvaranju jedinstvene izložbe u srcu nekadašnjeg Rimskog carstva.

Otvaranje i slemovi (5)Otvaranje izložbe, Rimski pozlaćeni šlemovi, IV vek, Muzej Vojvodine

Zbog čega izložba u Akvileji? Tijana Stanković Pešterac: Nije slučajno! Akvileja je u doba Rimskog carstva bila veliki grad, imala je stotinu hiljada stanovnika, bila je luka odakle su Rimljani kretali u pohode, osvajanja  prema istoku. U zbirkama muzeja u Srbiji postoji mnogo materijala koji potiču iz Akvileje i govore o vezama, o trgovini koja se odvijala sve vreme trajanja Rimskog carstva. Akvileja je danas varošica koja ima četiri hiljade stanovnika i u odnosu na Rimsko vreme je neverovatno mala. Ali gde god zagrebete, ovde se do danas pojavljuje prošlost. Akvileja je grad muzej.

Palata Meizlik u AkvilejiPalata Meizlik, Akvileja

Tijana Stanković Pešterac o saradnji beogradskog Narodnog muzeja sa drugim muzejima povodom izložbe Blago i carevi – raskoš rimske Srbije : Izložbu je organizovao Narodni muzej iz Beograda, ali nije mogao sam da koncipira izložbu ukoliko ne uključi i druge muzeje iz Srbije. Stoga su za izložbu u Akvileji artefakte pozajmili Muzej Vojvodine, Muzej iz Sremske Mitrovice, iz Knjaževca, Zaječara, Niša. To je tada, na teritoriji tih gradova bila teritorija rimskih provincija. Sakupljen je 61 predmet. Uglavnom su izloženi originali, jer su Italijani tako zahtevali. Uostalom, to je i naslov izložbe  – „Blago i carevi – raskoš rimske Srbije“. Raskoš, sjaj mora biti u originalu.

Bazilika u AkvilejiBazilika u Akvileji

Tijana Stanković Pešterac o rimskim šlemovima iz Muzeja Vojvodine: Tri pozlaćena rimska šlema iz IV veka najveća su dragocenost u Muzeju Vojvodine i prvi put su izloženi pre nekoliko godina u Noći muzeja izazvavši veliko interesovanja publike. U redu su čekali Novosađani da bi ih videli. Ovo nije prvi put da šlemovi putuju u inostranstvo, ali prvi put su izložena sva tri. Prethodno su bili na izložbama u Rimu, Milanu, Udinama, Triru, kada su pravljene izložbe koje se odnose na doba Cara Konstantina, ili za vreme neposredno pre njegovog dolaska na vlast, doba Milanskog edikta. U Akvileji, na izložbi u Palati Meizlik  dobili su dodatni sjaj, zablistali su. Naravno da su pažnju izazvali i svi drugi predmeti iz naših muzeja.

Slemovi Berkasova i JarkaIzložba u Akvileji, Rimski pozlaćeni šlemovi, IV vek, Muzej Vojvodine

Tijana Stanković Pešterac o medijskoj kampanji povodom izložbeBlago i carevi – raskoš rimske Srbije“: Otvaranje izložbe bilo je veoma posećeno. Tome je prethodila kampanja italijanskih medija povećena izložbi. Pretpostavljam da je u fokusu pažnje bila pre svega saradnja Srbije i Italije, a zatim Akvileja kao mesto odakle su  počinjali rimski pohodi na naše prostore. To su zajedničke tačke ovog značajnog projekta, izložbe „Blago i carevi – raskoš rimske Srbije“.

Tijana Stankovic Pesterac i Deana Ratkovic ispred palate MeizlikIzložba u Akvileji, Tijana Stanković Pešterac, Dejana Ratković

Tijana Stanković Pešterac o dizajnu izložbe: U Srbiji pretežno dizajneri oblikuju izložbe, u Italiji to rade arhitekti. Oni su na ovoj izložbi primenili modernu tehnologiju kako bi dočarali  priču o bogatstvu Rimskog carstva i onome što su Rimljani doneli na naše, ovdašnje prostore. Pričali su priču o Dunavu i projektovali na velikim platnima fotografije naših muzejskih predmete koji su simboličkno izranjali iz Dunava. Na pozadini je bio gipsani odlivak sa Trajanovog stuba koji je predstavljao personifikaciju Dunava i to je bio jedini predmet pozajmljen za ovu priliku iz italijanskog muzeja.

https://www.facebook.com/fondazioneaquileia/videos/1385360021567871/?id=628175956

https://www.facebook.com/fondazioneaquileia/posts/1383988278371712?pnref=story

PROČITAJTE I: carska-palata-arhest-dani-arheologije,  aleksandar-medovic-praistorijske-biljke-u-21-veku/ foto-esej-izlozba-curug-na-udaru-imperijaarheologija-gradina-na-jelici,

 

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *