U Beogradu je predstavljen (14. novembar 2019) dvostruki album Satijevih kompozicija “Initiés 2017” koje izvodi naša renomirana i evropski poznata pijanistkinja Branka Parlić posvećena istraživanju/izvođenju isključivo muzike kompozitora minimalizma i postminimalizma druge polovine 20. i prve decenije 21. veka. Branka Parlić govori za korzoportal. Foto: Manja Holodkov

U alternativnom prostoru na Dorćolu (Beograd), kako i priliči Satiju, u baru Sprat predstavljen je dvostruki vinil pijanistkinje Branke Parlić “Initiés 2017”, u izdanju Triston Master recordings i Odličnog hrčka. U fokusu  je muzika francuskog kompozitora Erika Satija (1886-1925). Repertoar albuma “Initiés 2017” sastoji od kompozicija: Gnossienne 1-7, Gymnopedie 1-3, Les Trois valses distinguees du Precieux Degoute – Son Binocle, Avant – Derniere Pensees: Idylle, Aubade, Meditation, Ogive No. 1 i No. 4 i Pieces Froides: Air a faire fuir No. 2 i Danses de travers No. 2.

Branka Parlić je krajem osamdesetih godina prošlog veka u Novom Sadu snimila album „Initiés“ sa kompozicijama Erika Satija, koji je tokom narednih decenija u različitim izdanjima i verzijama bio opšte mesto za zaljubljenike u njenu klavirsku virtuoznost i Satijevu genijalnost. Tri  decenije kasnije, u savršenim uslovima Saburban Sound studija u švajcarskom gradu Vinterturu, na Steinway A 1952. klaviru i sa potpuno analognom (i skupocenom) opremom za snimanje, taj muzički izbor je ponovljen, sa nekoliko bitnih dopuna. Album „Erik Satie Initiés 2017″, kao dupli vinil na 180 grama, živi svoj novi život, onakav kakvo jedno autentično muzičko blago i Branka Parlić zaslužuju, navodi Odličan hrčak.

Ivan Lončarević, Miodrag Miša Savić, Čedomir Drča, Branka Parlić

Branka Parlić o učesnicima tribine: Kada smo pripremali promociju poznavala sam samo kompozitora Mišu Savića i njega sam pozvala da govori. Ostale učesnike predložio je moderator Ivan Lončarević. Za muzikološkinju Kseniju Stevanović sa Radio Beograda 3 znala sam i slušam njene emisije, nikada nisam čula za Slobodana Brkića – DJ Brku koji je kako mi je rekao Ivan moj dugogodišnji fan, a urednicu Radio Aparata Svetlanu Đolić takođe nisam poznavala. Volim koncept Radio Aparata i oberučke sam prihvatila predloge.

Slobodan Brkić DJ Brka, Ksenija Stevanović, Branka Parlić, Svetlana Đolić, Miodrag Miša Savić, Ivan Lončarević

Opservaciju Miodraga Miše Savića da on na ovom duplom vinilu čuje novu interpretaciju Satija, Branka Parlić reaguje  – “Jako sam se iznenadila na Mišino zapažanje da je sada moje izvođenje drugačije, da je manje strogo, čvršće. Imam utisak da posle toliko godina osećam i čujem Satija na isti način i to nisam primetila u toku izvođenja, a sada kada sam preslušavala više sam se bavila zvukom, jer smo snimali na analogni način, nisam se udubljivala u svoju interpretaciju. Sada ću da obratim pažnju”.

Branka Parlić

Prva promocija duplog Satijevog vinila u izvođenju Branke Parlić protekla je u neobično toploj/ inspirativnoj atmosferi posvećenika ovoj muzici koju u Srbiji  i van granica oličava pijanistkinja. Ona je pre svega, kako kaže za korzoportalprezadovoljna vinilom i načinom na koji  je tehnički ostvaren. Ovo je veliki događaj, ali radovala sam se pre svega što ću na prvoj promociji sresti prijatelje, poznanike, nisam razmišljala o važnosti promocije, događaja. i, eto, pogrešila sam. Da, velika je ovo stvar! Pravi utisak o značaju događaja dolazi u danima posle ”.

Dizajn omota uradio je Čedomir Drča (alias Erorr), kao i za sva izdanja/štampane objave javnih nastupa Branke Parlić. Na omotu je skulptura “Siročići” vojvođanske umetnice Zlate Markov Baranji (1906 – 1986) koje je fotografisala Manja Holodkov u Narodnom muzeju Zrenjanin. Na unutrašnjim stranama albuma nalaze se fotografije Branke Parlić sa producentom Jirgom Šoperom i vlasnikom studija/snimateljem Manuelom Egerom u Vinterturu, u kafeu koji ju je podsetio na one pariski iz 19. veka, pa je želela da se ovekoveče baš na tom mestu u pauzi snimanja, zatim fotografija analognih “sprava” na kojima su snimali , te fotografija pijanistkinje sa njenom neizbežnom mačkom.

PROČITAJTE I: branka-parlic-posle-koncerta-u-liverpulu, dogadaj-u-fokusu-pijanistkinja-branka-parlic-koncert-u-splitu, branka-parlic-nevidljive-kompozitorke, koncert-u-fokusu-ansambl-za-drugu-novu-muziku-minimalna-muzika, tekst-u-fokusu-iz-knjige-gordane-stojakovic-o-savki-subotic-zeni-koja-nije-nista-precutala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *