U Temišvaru, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture, otvorena je izložba savremene srpske skulpture “ BEZ NAZIVA: skulptura posle skulpture” (24. jul 2023). Postavku je realizovala novosadska Galerija „Bel art“ u saradnji sa Fondacijom „Triade“ iz Temišvara. Foto: Galerija „Bel Art“. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković. Korzoportal.

U Temišvaru, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture, otvorena je izložba savremene srpske skulpture „BEZ NAZIVA: skulptura posle skulpture“. U postavci je 25 radova umetnika iz Srbije koje je odabrao likovni kritičar Sava Stepanov.

Izložba je priređena u prostoru nekadašnje kasarne u centru Temišvara, zdanju izuzetne arhitektonske vrednosti. Cazarma Vieana je bio Bečki garnizon smešten u staroj temišvarskoj citadeli, a danas je zanimljiv prostor za izložbe savremene umetnosti.

U Temišvaru, na izložbi „BEZ NAZIVA: skulptura posle skulpture“ predstavljeni su umetnici iz Srbije: Mrđan Bajić, Zdravko Joksimović, Gabrijel Glid, Rastislav Škulec, Radoš Antonijević, Branislav Nikolić, Radomir Knežević, Dragan Rajšić, Mića Stajčić, Nataša Teofilović, Stevan Kojić, Maja Rakočević Cvijanov, Goran Despotovski, Vesna Perunović, Nada Denić, Milan Jakšić, Barbara Laković, Aleksandar Stanojević, Petar Sibinović, Anđela Grabež, Ivana Milev, Tatjana Dimitrijević, Andreja Petraković, Danica Bićanić i Miloš Fat.

Na otvaranju izložbe u Temišvaru „BEZ NAZIVA: skulptura posle skulpture“ govorile su predsednica Fondacije „Triade“ iz Temišvara Sorina Jeca i direktorka Galerija „Bel art“ Vesna Latinović, obe zadovoljne što je i ovo rezultat njihove saradnje duge više od decenije u kojoj su u fokusu umetnici iz dve države predstavljani u novosadskom programu savremene vizuelne umetnosti “Dunavski dijalozi”.   

Kustos izložbe „BEZ NAZIVA: skulptura posle skulptureSava Stepanov – „Umetnost ne može da smiri pomahnitale vetrove. U izložbi imamo nekoliko tematskih segmenata… Želeo sam da prikažem sposobnost nove ’skulpture posle skulpture’ da se bavi našom svakodnevicom, a da pri tome ne rastoči vlastito estetsko biće, da ostane ubedljiva i autentična u svom dejstvu i životnoj primenljivosti. Jer, sama umetnost direktno ništa neće moći da uradi osim da ponudi povode i podstreke; da anticipira događaje, da nam ponudi recept kako da se ponašamo da bismo opstali u ovom svetu“.

PROČITAJTE I: poseta-s-povodom-temisvar/, izlozba-dunavski-dijalozi-quo-vadis-mundi/, dunavski-dijalozi-drustvo-i-umetnost-u-okolnostima-iznudjene-realnost, tekst-u-fokusu-zlatko-uzelac-zaboravljeni-nestali-barokni-grad-tvrdjava-nova-palanka/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *