Ima li mesta za osećajnost u vremenu kada nam se osmehuje/podsmehuje veštačka inteligencija? Odgovor je potvrdan ukoliko ste jedna od lirskih pesnikinja kao što je Dragica Stojanović. Foto: Biljana Simurdić

„… Čovečnost je isčilela, a umesto nje dobili smo otuđenost i gubitak empatije prema Drugom. Izražavanje emocija postalo je nepoželjno, te je proterano iz umetnosti. Tako se krilatica da će lepota, odnosno umetnost spasiti svet izrodila u svoju suprotnost. Nonsens… Na sreću ima onih koji se ne boje izražavanja emocija, tradicionalno, to su lirske pesnikinje. One nisu ustuknule i povinovale se nalogu doba novih književnih moda već su ostale dosledne svom izvornom daru, te su nastavile tradiciju lirske pesme tako postavši čuvarkuće ovog žanra. Jedna od njih je Dragica Stojanović, pesnikinja iz Zrenjanina…“ (Radmila Lazić, Kulturni dodatak „Politike“, 22. jul 2023)

Venčanje

A kada bude došao taj dan/Biću u plavom/kao Cvetajeva/Belo suviše plaši/U godinama/Kada je nemoguće/Ući nevin u pasus/Uvučen tri prsta/U novo poglavlje/Da uzmem tvoje prezime/Ni slučajno/I tačka/Izdužena kao metak/Oko jegulje/Smotano uže/Omča oko vrata/U isčekivanju sam/Sudbonosnog susreta/Kada literarni svet/Pada na opšta mesta/Kada kritičari/Ne mogu zaobići džinove/Kao pisma leta dvadesetšeste/Ne trpim preljubu duše/Kada me budu pitali:/Udajete li se/Baciću prašnjavu knjigu sa stola/I reći:/Da/Za Rilkea i Pasternaka. (Dragica Stojanović, Gladne ispovesti, KOV, Vršac, 2005)

„… Ne postoji veća sloboda od one osvojene sopstvenim glasom, o tome nam svedoči ova pesnikinja (Dragica Stojanović, prim. korzoportal). Njena lirska pesma predstavlja mikrokosmos svih ljudskih mena, osećanja, strepnji, strahova, nada i želja. Čarls Simić je to formulisao izvanredno precizno: ‘Dok se filozofija i teologija pitaju šta je biće, lirika nam pruža iskustvo bića’. Treba li išta dodati?!“ (isto)

PROČITAJTE I: ko-je-rekao-pesma-patria/, nagradena-pesnikinja-dragica-stojanovic/, poezija-dragica-stojanovic-od-kad-te-ne-volim/, vislava-simborska-srecna-ljubav/, nova-zbirka-pesama-vitomirke-trebovac/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *