Po deseti put Dunavski dijalozi otvaraju izložbene prostore u Novom Sadu. Izložbom 3E: Ekologija, Etika, Estetika u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića (22. jul 2022) označen je početak višemesečnih aktivnosti koje organizuje novosadska Galerija Bel Art. Korzoportal. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković

Otvaranje u bašti Galerije likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića

Prvi put ove godine Dunavski dijalozi počeli su u julu, ne u septembru kao prethodnih devet godina, jer su deo zvaničnog programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. Izložba 3E: Ekologija, Etika, Estetika prva je u nizu onih koje slede do septembra pod ovogodišnjim nazivom/motom Quo vadis mundi?. Na ovoj koja je otvorena u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića izlažu umetnici iz Temišvara (Evropska prestonica kulture  2023) Kristijan Raduta, Nona Inesku, Lea Razovski, a iz Novog Sada grupa Happy Tresh, Adrijen Ujhazi, Nemanja Milenković, Vesna Tokin i Radomir Knežević. Svi se bave temom ekologije za vreme i posle pandemije kovida.

Umetnički direktor izložbe Sava Stepanov obrazlaže izbor radova za izložbu 3E: Ekologija, Etika, EstetikaIzložba je posvećena ekologiji, ali meni su bile važnije druge dve reči iz naziva – „etika“ i „estetika“, zato što u današnjem svetu  ponajviše nedostaje etika. Estetika je umetnički problem, ali ga  ne treba shvatiti kao težnju ka lepom, ka stvaranju zavodljivih situacija, već kao nameru umetnika da kroz estetski sitem nametne društvu neke moguće etički utemeljene predloge za prevazilaženje krize. Ovde su umetnici kao na primer Radomir Knežević koji je napravio rad od prirodnog materijala, ima ekološku svest da prirodu treba poštovati, ali ne samo to. Njegov rad je strukturalan, poseduje red koji treba da se poštuje i može doneti bolji svet.

Prethodne izložbe održane na Dunavskim dijalozima uvek su tematski aktuelizovale savremeni trenutak sveta, o čemu svedoče nazivi Umetnost u doba (ne)emocionalnosti, Umetnost u okružju globalne nesigurnosti, Upotreba čoveka – Quo vadis homo?… Ovogodišnja koncepcija ustanovljena je, kako kaže umetnički direktor Sava Stepananov  “za vreme kovida koji je nametnuo ekološku krizu kao odgovor prirode na nemar čoveka. Pandemija se još nije ni smirila, a svet je već u novoj, još opasnijoj krizi koja je takođe ekološka, ali više etička. Razgoropađeni kapitalizam i psihologija profita ruši sve pred sobom. Empatija je nestala. Ovakve izlože ne mogu ništa da promene na globalnom planu, ali nas mogu osvestiti, uvesti u nova stanja kako bismo se osećali i živeli bar malo bolje“.

Izložbu 3E: Ekologija, Etika, Estetika koja je označila početak Dunavskih dijaloga 2022, festivala savremene umetnosti, označio je otvorenom prvak opere Srpskog narodnog pozorišta Saša Petrović u bašti Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića.

U programu Dunavskih dijaloga 2022, naredna, jedna od dve centralne izložbe, biće Small Reboots 12. avgusta u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Predstaviće se pet umetnika iz Japana.

PROČITAJTE I: galerija-na-strafti-izlog-kao-galerija/, galerija-sanu-nikola-dobrovic-pod-zastavama-modernih-pokreta/,savremena-galerija-subotica-pop-art-i-odjeci/, dunavski-dijalozi-019-percepcija-savremenosti-univerzalno-more/, foto-esej-novi-sad-nocu-na-putu-ka-faustu/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *