Na Petrovaradinskoj tvrđavi i u Podgrađu održavaju se dve izložbe (5- 28. avgust 2022) – „Krugovi kruga“  kojim Udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave „Likovni krug“ obeležava sedam decenija postojanja i druga, njihova 26.godišnja izložba. Prva izložba je deo programa Evropske prestonice kulture „Dunavsko more“. Korzoportal

Petrovaradinska tvrđava je od 1952. godine jedinstven prostor u regionu koji su “osvojili” umetnici. Od tada do danas, tokom sedam decenija, u osamdesetosam ateljea stvara više od 500 umetnika ostavljajući Novom Sadu vrednu umetničku baštinu. Pariz ima Monmartr, Novi Sad Petrovaradinsku tvrđavu!

Ove 2022. godine, kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, avgust je mesec održavanja izložbe „Krugovi kruga – otvoreni ateljei Petrovaradinske tvrđave“ kada umetnici sa Petrovaradinske tvrđave prikazuju svoje bogato stvaralaštvo u likovnoj, vajarskoj, primenjenoj umetnosti… Posetioci će u susretu sa umetnicima moći da čuju objašnjenja o nastanku umetničkog dela i da osete atmosferu ovog jedinstvenog ateljea koji postoji sedam decenija na tvrđavi iz 18. veka.

„… I zaista, otvorenost ateljea za publiku, bilo da su kupci, posmatrači, turisti, voajeri, ili tek slučajni prolaznici ili susedi, omogućila je mnogo više od artificijelnog virenja kroz ključaonicu umetnosti, ona je dala bez rezerve i ograda mogućnosti prisustvovanja činu stvaranja, ali i pogled i prisustvo u intimi umetnika koji u ateljeu voli, boluje, sanja, razmišlja, rečju – živi umetnost. Zato je svaki atelje, svaka radionica na Tvrđavi lični zaliv i zasebno ostrvo stvarnog sveta čak i kada izgleda kao muzej…“ (Vesna Knežević, katalog „Krugovi kruga“, Likovni krug – Udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave, 2022)

Svaki atelje na Petrovaradinskoj tvrđavi i u Podgrađu, u avgustu će biti označen tablom s natpisom Krugovi kruga – otvoreni ateljei, Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. Umetnici, njih dvadesetroje, dočekaće posetioce tumačeći svoje delo.

Obe izložbe prate bogato ilustrovani katalozi sa imenima umetnika.

PROČITAJTE I: s-putovanja-knjazevacki-meteori/, kultura-secanja-djordje-m-srbulovic-lisje-zuto/, foto-esej-dva-dana-posle/, davidu-albahariju-urucena-medjunarodna-nagrada-aleksanadar-tisma/, katalin-ladik-mogu-li-da-zivim-na-tvom-licu/

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *