Povodom Završne međunarodne konferencije (1-2. novembar 2018) u Temišvaru, koju je organizovao tamošnji Institut za interkulturalnost  (Institutul Intercultural Timisoara), a odnosi se na prekogranični projekat  Inkluzivna umetnost  “ Pristup kulturi za decu i mlade sa posebnim potrebama” (InclusiveArt “ Access to Culture for Disadvantaged Children and Youth” ), bili su pozvani i Pančevci kao učesnici prethodnog, takođe prekograničnog projekta koji je realizovan 2013. godine sa ovim Institutom. Projekat je podržan u okviru Interreg – IPA CBS Rumunija – Srbija. Piše/Foto: Snežana Baralić Bošnjak

Ekipa iz Pančeva na Trgu ujedinjenja

Dobra saradnja i dobri saradnici očigledno se ne zaboravljaju. Nas petoro,  Luminica Avramesku, Boris Stanić, Milica Krstić, Maja Kolarić i ja, kada smo dobili pozive brzo smo se dogovorili o putovanju u Temišvar – Evropsku prestonicu kulture 2021 (iste godine to je i Novi Sad, prim. korzoportal). Domaćini Korina i Marcel su nas srdačno dočekali u Sali Revolucije u zgradi Županijskoj skupštini Timiš. Na isti način pozdravili smo se sa našim partnerima iz Zrenjanina i Kikinde sa kojima je Grad Pančevo pre četiri godine radio u projektu Polovi kulture (Poles of Culture). Bilo je više ostvarenih rezultata, ali mislim da je značajna  vrednost ovakvih projekata upoznavanje,  povezivanje i to, ma koliko čudno zvučalo, pre svega upoznavanje partnera iz – Srbije.

Prema našim interesovanjima učestvovali smo u diskusijama  u tri oblasti,  – Vizuelne umetnosti, mediji, galerije, Javno čitanje: biblioteke, književnost, knjige i Kulturno obrazovanje i terapija putem umetnosti. Tokom dva dana u Temišvaru predstavljena su iskustva učesnika u primeni ovog  pre svega, humananističkog  projekta koji je podrazumevao između ostalog saradnju dece i mladih sa umetnicima u ugroženim zajednicama.Christoph Leucht iz Nemačke imao je interesantnu prezentaciju, dugačkog naslova – Pozorište potlačenih – kombinovanje umetnosti i politike u kontekstu socijalno obrazovne kulturne animacije kao instrumenta za podsticanje interakcije sa zajednicom.

Imali smo vremena i da prošetamo Temišvarom. Na Trgu ujedinjenja je bila odlična postavka svetski čuvenog dizajnera Mirka Ilića, poreklom iz Hrvatske, dugo već živi i stvara u Americi. Dirnula su nas dva rada Anura Omerspahića, tragično preminulog umetnika iz Bosne i Hercegovine koji je 2016. godine izlagao na pančevačkom Bijenalu umetnosti.

Džejn Mek Adam, „Frued“, Jecza Gallery                                                                                                    Foto: Jecza Gallery   

Maja Kolarić i ja smo otišle i do privatne galerije Jecza Gallery u kojoj je aktuelna izložba umetnice Džejn Mek Adam (Frojdova unuka, prim. S.B.B)  pod nazivom  Now –  Jane Mc Adam Freud . Umetnica ističe da je njen najvažniji posao uvek onaj koji može da uradi trenutno, sada i odmah. “Sada” je njeno omiljeno vreme, jer smatra da svako živo biće to može biti samo u sadašnjosti . Marie Orosan Telea je autorka teksta o umetnici u kome navodi da Džejn ispituje  dva tradicionalna modela umetničkog izražavanja – skulpture i  slike, dovodeći ih u odnos, stvarajući skulpturalne instalacije sa predmetima koji se koriste u slikarstvu, pritom njene intervencije daju objektima nova i neočekivana značenja.

Vraćamo se u Pančevo, baš smo zadovoljni kvalitetno provedenim vremenom u  budućoj Evropskoj prestonici kulture koja se  priprema i praktikuje različite sadržaje za tu važnu godinu.

PROČITAJTE I: kulturni-identitet, roterdam-antologijski-primeri-savremene-arhitekture, izlozba-banatska-mala-pruga, mlada-balkanska-arhitektura, muzej-terra-kikinda-jedinstven-u-svetu

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *