Roterdam i savremena arhitektura. Autorski tekst povodom projekta “Jačanje kapaciteta za promene u turizmu na Zapadnom Balkanu – izgradnja kompetencija za kvalitetno upravljanje kulturnim nasleđem i kulturnim turizmom – CULTURWB”. Ovo je projekat u kome je Novosadski univerzitet koordinator u programu EU ERASMUS+. Piše/foto dr Bogdan Janjušević, istoričar umetnosti, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture,Petrovaradin.

sl 7

Prilikom nedavnog boravka u Holandiji kao član projektnog tima o temi – “Jačanje kapaciteta za promene u turizmu na Zapadnom Balkanu – izgradnja kompetencija za kvalitetno upravljanje kulturnim nasleđem i kulturnim turizmom (CULTURWB), imao sam priliku da posetim Roterdam. Naši domaćini bili su profesori sa Univerziteta primenjenih nauka (NHTV) iz Brede koji su odlučili da organizuju posetu Roterdamu pod geslom „Susret starog i novog“, u duhu jednog od najvažnijih ciljeva projekta, a to je školovanje kadrova za razvoj kulturnog turizma.

Nakon teškog razaranja u Drugom svetskom radu najveći deo Roterdama je bio porušen do temelja, a od istorijskih zgrada koje su preživele bombardovanje ili su restaurirane treba pomenuti crkvu Sv. Lorensa, Gradsku kuću i Hotel Njujork u art nuvo (secesija) stilu.

sl 6

Tokom druge polovine XX veka grad postaje „ogledni poligon“ gde su savremeni arhitekti i urbanisti dobili priliku da iskažu ideje bez ikakvih tradicionalnih uslovljanja koja su postojala u očuvanim istorijskim gradovima u Holandiji.

Sećajući se predavanja profesora Ranka Radovića, moja prva asocijacija na Roterdam bile su čuvene Cube houses (kockaste kuće). Potpuno nekonvencionalan stambeni kompleks projektovao je holandski arhitekta Pit Blom 1977. godine. Od planiranih 55 kuća, izgrađeno je 39.

sl 1

Osnovna ideja je potekla od kućice na drvetu, tako da svaka jedinica simbolično predstavlja krošnju, stub koji je nosi simboliše stablo, a asimetrična celina šumu. Kuće imaju oblik kocke nagnute za 45 stepeni u kojoj je smešten stambeni prostor u tri nivoa. Danas predstavljaju jednu od najvećih atrakcija Roterdama i nezaobilaznu mesto „hodočašća“ zaljubljenika u arhitekturu iz celog sveta.

sl 8

Drugu arhitektonsku znamenitost predstavlja nova zatvorena tržnica poznata kao Markthal. Izgradnja je završena 2014. godine i nalazi se u najužem centru grada. Ovaj veliki stambeno-poslovni kompleks ima 11 spratova iznad zemlje i podzemnu garažu na četiri nivoa. Projekat je izradio arhitektonski biro MVRDV iz Roterdama. Zidana struktura u obliku potkovice natkriljuje gradsku tržnicu. Fasada je urađena od prirodnog kamena i stakla koje omogućuva prirodno osvetljenje unutrašnjeg prostora sa dve strane. Poseban kuriozitet predstavlja enterijer same hale u kome je na 11000 kvadratnih metara predstavljeno delo umetnika Arno Koenena pod nazivom Rog izobilja. Koenen je pobedio na međunarodnom konkursu u konkurenciji od devet umetnika, a njegovo delo je nastalo upotrebom 3D digitalne tehnike. Digitalna 3D animacija podeljena je na 4000 delova koji su potom aplicirani na aluminijumske panele i postavljene na tavanicu tržnice.

sl 2

Pored antologijskih Cube houses i nove zatvorene tržnice multifunkcionalne namene, ovde se, kao retko gde u Evropi, mogu sresti mnogobrojna interesantna dela savremenog arhitektonskog izraza. Čitav grad predstavlja specifičnu urbanu celinu, jedinstvenu u Evropi i vrhunski primer planiranja i izgradnje moderne evropske metropole.

PROČITAJTE Iranko-radovic-knjiga-o-njegovom-likovnom-raduranko-radovic-u-zaboravljenom-graduizlozba-moderna-arhitektura-u-zrenjaninustudija-slucaja-podgrade-petrovaradinske-tvrdave-i-njegova-prizemljadans-polemika-na-rusevini-moderne-misli-zgrada-generalstaba-beogradbastina-vojvodine-i-vise-od-toga

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *