U knjizi Zaboravljeni grad – Podgrađe Petrovaradinske tvrđave“  nalazi se deset eseja autora koji su pisali na zadatu temu. Ranko Radović , univerzitetski profesor, arhitekta, osnivač Departmana za arhitekturu i urbanizam u Novom Sadu nije napisao tekst, ali je bio prvi koji je podržao osnivanje  Suburbium-a. Nije kraj. Pročitajte  šta je, ipak, objavljeno u knjizi.

berat08_312

 Ranko Radović nameravao je da napiše esej o Podgrađu za ovu knjigu. Nepredvidivost života, bolje reći smrti, omela ga je u tome. Kada sam ga ubeđivala da mora nešto da napiše, jer ova knjiga ne može postojati bez njegovih reči, u to sam potpuno verovala. Ovozemaljski Profesorov život  prestao je iznenada u februaru 2005. godine. Reči, iako napisane za drugu priliku, ostale su. Ko bi  im odoleo?!

berat08_409

O KULTURNO ISTORIJSKIM SPOMENICIMA NAŠE ARHITEKTURE

Istorija arhitekture i neimarstva jednog naroda ne piše se za nekoliko noći. Niti ona treba da služi samohvalisanju. Još manje da se imitira, na bilo koji način podržava kroz kakvu neoeklektiku. Ni najmanje. Ali ta istorija je živa kristalizacija misli i tradicija jednog naroda i njegovog vremena.

U njoj se mogu, ko ume, pročitati bezbrojne poruke, uzeti lekcije ne o formi nego o načinu gledanja na nju. Ne iz arhitekture, nego iz života.

 Tako je pisao Ranko Radović u Večernjim novostima 1963. godine

 berat08_387

Ranko Radović: Živi prostor, Nezavisna izdanja 24, Beograd 1979.

Foto koncept: korzoportal

PROČITAJTE I: naucni-pogled-ulicapodgrade-petrovaradinske-tvrdave-kloakametropolis-balkanskog-bespuca

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *