Podgrađe Petrovaradinske tvrđave nema trotoare, savremenu kanalizaciju, niti jednu turističku oznaku o vrednosti ovog nekada elitnog Donjeg grada Tvrđave iz 18. veka. O Podgrađu kao Trnovoj Ružici piše Laslo Vegel u eseju »Petrovaradin«.

DSC_0115

Petrovaradin

Podgrađe je minule vekove prebrodilo tako da ga nismo ni primetili. Nije bilo samo pastorče Novog Sada, nego i Petrovaradinske tvrđave. Mada je početak svega baš tamo, u Podgrađu. Onaj ko se na početku početaka tamo naselio, mogao je računati na to da će moći opstati zahvaljujući isključivo tome šta će stvoriti sa svojih deset prstiju, i da će uvek živeti za druge, da će se diviti samo drugima – nikad sebi.

Podgrađe je siroče i nesebično je.

Svim svojim nervnim vlaknima vezano je za grad, ali se u njemu ipak osećamo kao da smo stigli u neki drugi grad.

Podgrađe je ono što smo i mi sami, ali ujedno i nešto drugo, nešto što ne poznajemo ni u njemu, ali ni u nama samima.

Podgrađe je podsvest grada.

Istorija Podgrađa često odražava baš ono o čemu grad sanja.

A lik petrovaradinskog Podgrađa pokazuje da Novi Sad ima rđave snove.

Sa zidova opada žbuka, zgrade su zapuštene. Svetlost jedva prodire u uske ulice. U njima prebiva nekakva prigušena tišina, tišina prognane istorije.

08

Svega nekoliko spomen ploča svedoči o tome da je ovde nekad živela jedna istorija – delovi te istorije su stešnjeni u porodična predanja, ili su ih sa sobom poneli, poput porodične relikvije, ljudi koji su se odavde odselili. Preostale spomen ploče su iskrzane, pohabane, sive, kao da se ne ponosimo njima. Skoro ništa ne negoveštava, ne naznačava da se na ovoj tački susreću Balkan i Srednja Evropa, malo nedostaje pa da i imena ulica postanu simboli naše netrpeljivosti prema istoriji.

Mada bi baš na ovoj neobičnoj evropskoj raskrsnici mogla da se razvije takva vrsta raznolikosti s kojom bi se svaka sredina ponosila. Pomiriti se sa samim sobom i s budućnošću znači zapravo pomirenje i sa raznolikom istorijom.

Podgrađe pohode rđavi snovi.

Možemo li da ga probudimo, kao Trnovu Ružicu?

Laslo Vegel

Foto: Kaća Lazukić Ljubinković

 Zaboravljeni grad – Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Suburbium, 2007.

 PROČITAJTE I: intervju-laslo-vegelpodgrade-petrovaradinske-tvrdavekorzo-portal-postoji-godinu-dana 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *