Festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi 2021. definisan je temom „Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti“. Održaće se od 7. do 28. septembra. Foto: Dunavski dijalozi 2020. korzoportal

Pod okriljem novosadske Galerije Bel Art, po deveti put održaće se Festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi 2021. Direktorka Festivala Vesna Latinović kaže za korzoportalkad smo prošle godine u jeku pandemije uspešno okupili umetnike iz regiona s njihovim radovima, dobili smo potrebnu dozu optimizma da vredi biti istrajan, naravno u okviru propisanih mera zaštite. Bila je to svojevrsna moralna pobeda nad koronom. U tom svetlu nastavljamo i ovogodišnje Dunavske dijaloge“. Ukrštaju se i umetnici i kustosi.

Ono po čemu se izdvajaju Dunavski dijalozi je koncept kada Novi Sad postaje umetnička pozornica. Tridesetak umetnika iz zemlje i regiona izlagaće u devet galerijskih i alternativnih prostora, a centralna izložba biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 7. septembra, kustosi su likovni umetnik Venelin Šurelov iz Bugarske i umetnički direktor Festivala Sava Stepanov iz Novog Sada. Ovoj izložbi prethodne četiri u prostorima Likovnog salona Kulturnog centra Novi Sad, Galeriji SULUV-a, Malog likovnog salona i Galerije Bel Art: Novi Sad + i Bugarsko-srpski umetnički dijalozi.

Dunavski dijalozi 2021. u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture (zbog pandemije, početak će biti 2022) kao i Temišvar, 8. septembra osvajaju alternativne prostore Gornjeg i Donjeg grada Petrovaradinske tvrđave. Tada će novosadski umetnik, prevodilac i pisac Vladimir Kopicl zvanično otvoriti manifestaciju i umetnički susret „Dijalog Temišvar – Novi Sad“.

Na međunarodnoj konferenciji „Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti“ biće 12 učesnika sa svih kontinenata, njih četvoro onjlajn. Prema rečima Vesne Latinović, jedan od prisutnih učesnika biće Tomohiro Okava iz Japana koji će, kako je predviđeno, biti kustos postavke savremene japanske umetnosti u Dunavskim dijalozima 2022, kada se Novi Sad predstavlja kao Evropska prestonica kulture.

PROČITAJTE I: izlozba-lazar-markovic-heraklit-parmenid/, foto-esej-maribor-tiho-tece-drava/, foto-esej-setnja/, dans-inicijativa-za-zastitu-studija-m-i-radija-novi-sad/, poezija-radmila-petrovic-ne-umem-toplije/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *