Uoči koncerta Vojvođanskog simfonijskog orkestra večeras u Sinagogi (12. mart 2021) razgovarala sam sa Milanom Radulovićem, u lokalnim krugovima poznatom kao Ješko, osobom koja je svojevrsni zaštitni znak Muzičke omladine Novog Sada. Piše: Bojana Karavidić. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković

O čemu god da počnete razgovor sa Milanom Radulovićem, direktorom Muzičke omladine Novog Sada, on će skrenuti temu na – koncerte, šta je bilo, koji su planovi, na kojim stepenicama se spotiču, na kojima idu ka vrhu, šta bi želeo da ostvari za Muzičku omladinu Novog Sada koja obeležava 55 godina trajanja i to baš u doba pandemije koja je zahvatila svet. Zla sreća, jer su velika slavlja odložena za bezbednija vremena. Ipak, proteklu pandemijsku godinu u koncertnom smislu označava uspešnom, mada uz setnu konstataciju da od 27. decembra kada su organizovali tradicionalni Novogodišnji gala koncert u Srpskom narodnom pozorištu nisu ništa priredili za publiku. On nije navikao da “ništa ne radimo skoro tri meseca”. Stoga, večerašnji koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra u sinagogi ima dodatnu vrednost – ponovo će se čuti žamor publike pred početak, neće ostati samo “striming” (prenos na internetu). A on će, kao i na svakom koncertu stojati iza poslednjeg reda i netremice pratiti da li se sve odvija po planu. Spisak onoga što je Muzička omladina Novog Sada koncertno ostvarila u pandemijskoj 2020. je vredan pažnje. Pre svega Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS) održane su u oktobru, odgođene iz aprila.

Milan Radulović za korzoportal –Shvatili smo da korona neće biti kratkog daha. Oktobarski termin je inače, originalni datum za NOMUS, jer je održan prvi put za Dan Novog Sada u oktobru, a osnovan je po zamisli Antona Ebersta. Bilo je to 1975. godine. Koncertni program NOMUS-a ostvarili smo s malim izmenama, a publika je bila organizovana u skladu sa propisanim epidemiološkim merama. Strepeli smo da li ćemo dobiti dozvolu od Kriznog štaba i ona je stigla tek pet dana pred početak. Dozvoljeno je da bude 300 posetilaca u sinagogi. Pre toga, uspeli smo da organizujemo i Novosadsko muzičko leto, nikada kraće po broju dana, ali bilo je šest koncerata u septembru. Potom smo uz brojne teškoće organizovali višegodišnji evropski prekogranični projekat “FilMharmonija” čiji je nosilac Zagrebačka filharmonija, a povod je 130 godina od rođenja Čarlija Čaplina. Završni koncert bio je u Subotici, na glavnom trgu”.

U organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, krajem 2020. godine održani su i tradicionalni božićni i novogodišnji koncerti, ali kako kaže Milan Radulovićnažalost, dostupni su bili samo na strimingu. To ne vole ni muzičari kojima je potreba razmena energije sa publikom, ali moralo je tako. Ono što nam je bilo osveženje ostvarili smo sa stalnim partnerima Vojvođanskim simfonijskim orkestrom i Amirom Medunjanin u decembru. Snimljeno je 15 novoaranžiranih kompozicija, ali smo samo četiri emitovali, jer želimo kada prođe opasnost od korone da organizujemo koncerte širom Vojvodine”.

O koroni, novom načinu poslovanja Muzičke omladine, o dragocenim trenucima, Milan Radulović Od kraja decembra do danas (12. mart, koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra u sinagogi, prim.korzoportal) ništa nismo radili, pripremali smo izveštaje, prijavljivali smo se na raspisane konkurse u Srbiji. Povodom 55 godina Muzičke omladine Novog Sada napravili smo retrospektivu fotogafija i kada ih sve poređamo i sami se iznenadimo koliko smo koncerata organizovali, koliko je orkestara i solista iz zemlje i sveta došlo kod Novosađana. Sve to oslikava delatnost Muzičke omladine. Ponosni smo, jer je i našim radom Novi Sad ucrtan na mapu kao jedna od značajnih destinacija za umetničku muziku. Sada radimo od kuće, ali ja svakog dana dođem u kancelariju. Čudno je da ne zvoni telefon, da ne stižu mejlovi. Dobijamo upite publike koja je željna koncerata. Mnogo toga planiramo, pre svega program NOMUS-a koji će zbog pandemije biti ponovo u oktobru. U godini kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture 2022, nadamo se da ćemo se vratiti u stari, aprilski termin.

O problemu finansiranja udruženja, organizacija, umetnika pojedica koji nemaju budžetsku potporu Milan RadulovićMuzička omladina Novog Sada ne finasira se iz budžetu Grada od 2010. godine. Trenutno smo na veštačkom disanju, održava nas evropski, prekogranični projekat “FilMharmonija” u narednim mesecima, dva, tri. Bojim se za budućnost Muzičke omladine Novog Sada. Pitam se što će biti sa ovom institucijom i nadam se da neće utihnuti naročito u kontekstu Novog Sada kao Evropske prestonice kulture koja je zbog pandemije odložena za 2022. Imamo ideje. Nada umire poslednja.

Milan Radulović o porodičnom životu u doba koroneUvek je od januara do aprila u kući bila frka, jer sam bio u poslu oko organizacije NOMUS-a. Prošle godine kada je oglašena pandemija, otkazan je aprilski NOMUS i mi smo otišli u našu vikendicu na Fruškoj gori. U početku nam je bilo lepo, mirno, što nije dugo trajalo. Meni je nedostajao blagi košmar kada se organizuje NOMUS. U novim okolnostima tražili smo nove destinacije u Vojvodini. Mnogo smo šetali, otkrili smo jezera na Fruškoj Gori. Moju suprugu, pijanistkinju Ritu Kinku deca i ja smo nagovorili  da nam jedne večeri priredi solistički koncert na terasi, klarino smo preneli iz sobe pod noćno nebo. Dok je ona svirala, kroz ulicu je projurila hitna pomoć sa rotacionim svetlom i sirenom. Život u novom obliku koji nismo mogli ni da zamislimo.

Mnogo toga mi je ispričao Milan Radulović, o publici čiji žamor mu nedostaje, o publici pod maskama kada se ne vidi osmeh odobravanja toliko dragocen izvođačima, o tišini u kancelariji Muzičke omladine Novog Sada kada danima ne zazvoni telefon, o dragocenom gostoprimstvu upravnice Tijane Palkovljević Bugarski u Galeriji Matice srpske kada je Novosadski kamerni orkestar snimio dva kvinteta kompozicija Betovena i Mocarta. “Prethodno smo uklapali pet, šest muzičara i to bez probe, dovijali smo se po kućama, a produkciju smo organizovali u maju. Bio je to izazov koji smo ostvarili” – reči su Milana Radulovića uz opasku da smo se ogrešili o prirodu i ona nam odgovara pandemijom, zemljotresima, cunamijima

Izašla sam iz prostorija Muzičke omladine Novog Sada nespokojna. Ipak, nadajući se da moj nespokoj ne nagoveštava nove, crne stranice ove poluvekovne novosadske ustanove. Kao što reče Ješko, nada umire poslednja.

PROČITAJTE I: dogadjaj-u-fokusu-nomus-2019-opravdano-dugo-trajanje/, nomus-016-ako-kanis-pobjediti-ne-smijes-izgubiti/foto-esej-spomenar/novosadski-majamisty-trio-dzez-na-velikim-vratima/novi-koncertni-klavir-u-novom-sadu-koncert/caplin-premoscuje-granice-filmharmonija/vikend-prica-deda-zare/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *