U Iloku je najavljen evropski prekogranični projekat Hrvatske i Srbije Filmharmonija Zagrebačka filharmonija susreće Čarlija Čaplina, u kome je partner Muzička omladina Novog Sada. Prvi koncerti biće 2019. u septembru u Novom Sadu i Iloku. Korzoportal na licu mesta

Projekat Filmharmonija pripremaju pet godina Zagrebačka filharmonija i  Muzička omladina Novog Sada da bi 5. juna 2019. u Iloku javno objavili njegov sadržaj čija je suština građenje mostova među državama i podizanje kapaciteta lokalnih zajednica u turističkoj ponudi, ali i kulture generalno za sve građane. U četiri grada biće održano po tri koncerta. Novi Sad: 3-5 septembar, Ilok 9-11 septembar 2019, a 2020. Subotica, maj, Vukovar, juli.  

Krešimir Batinić, Mirko Boch, Milan Radulović

Mirko Boch, direktor Zagrebačke filharmonije: Ovaj projekat je jedan  od najvećih događaju u povijesti naše filharmonije. To je spoj filma i glazbe. Kultura i glazba su nešto što je bezvremeno, bezgranično potrebno kao što je i ljubav. Za njih ne postoje granice. Radi se o dva Čaplinova nema filma “Cirkus” i “Mališan” čiju projekciju će uživo pratit pedeset glazbenika. Verujem da će to obogatiti i turističku ponudu gradova u kojima će se održavati i da će pored lokalnog stanovništva doći i turisti, jer je ovo jedinstven događaj.

Milan Radulović, direktor Muzičke omladine Novog Sada: Naša saradnja je počela 2013. i tada smo se prepoznali kao oni koji dele iste vrednosti. U projektu Filmharmonija uživaće i lokalno stanovništvo i turisti. U Novom Sadu tri koncerta biće održana u septembru na različitim mestima kako bismo projekat približili i onima koji nemaju običaj da dolaze na koncerte u tradicionalnim prostorima u centru grada. Kao rezultat ovog evropskog projekta, Novi Sad će posle 15 godina dobiti više nego potreban koncertni klavir.

Krešimir Batinić, dirigent: Evropski projekat Filmharmonija je čarolija filma i muzike i znatno se razlikuje od mog dosadašnjeg rada kao dirigenta klasične glazbe. To znači da neću ja diktirati tempo izvedbe, već će to diktirati film, što znači da jako dobro moram znati što se u kom trenutku događa na filmu, jer ako vam film pobegne naprijed morate ga stići, ako ste vi pobegli filmu morate usporiti. Biće ovo prekrasan audio vizuelan doživljaj, posebno kada ih uspoređujemo sa projekcijama u suraunding sistemu koji nas bombardira, pa na kraju filma ne znamo da li nas od specijalnih efekata više bole glava ili uši. 

U toku projekta Filmharmonija održaće se tri edukativne radionice u Iloku, Novom Sadu i Subotici na kojima će se govoriti o pozitivnim iskustvima u radu, kako bi se osnažile lokalne zajednice za razvoj ovakve vrste kulturno-turističkih projekata i manifestacija.

PROČITAJTE I: koncertne-dvorane-u-evropi-i-kod-nas-ikoncertne-dvorane-kod-nas-i-u-svetu-iinomus-016-ako-kanis-pobjediti-ne-smijes-izgubitiobnova-dom-sindikata-kombank-dvoranacovek-muzike-i-mira-daniel-barenboim-pijanista-i-dirigent, branka-parlic-nevidljive-kompozitorke

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *