U Novom Sadu je sinoć (15.april) počeo jedan od najkvalitetnijih kulturnih događaja u gradu – Novosadske muzičke svečanosti – NOMUS. Ova manifestacija koju organizuje Muzička omladina Novog Sada kao da sledi alanfordovsku izjavu  „ako kaniš pobjediti, ne smiješ izgubiti“. Korzoportal na licu mesta.

DSCN2306Festivalski orkestar NOMUS-a, dirigent Ištvan Varga

Otvaranje uz fanfare, uvek uzbudljivo za zanesenjake umetničkom muzikom, uvek u Sinagogi u nedostatku koncertne dvorane. Festivalski orkestar NOMUS-a ove godine uz izuzetnog gosta, posle 12 godina. Violončelista, nekada umetnički direktor Ištvan Varga, tada i profesor na novosadskoj Akademiji umetnosti, osnivač orkestra Camerata Academica. Preselio se u Mađarsku početkom 21. veka. Premijerne večeri dirigovao je Festivalskim orkestrom NOMUSA kada je kao solistkinja nastupila pijanistkinja Joel Eum Son iz Južne Koreje. Mocart je lebdeo pod njenim prstima, kao da joj je sleteo na tanana ramena.

DSCN2312Pijanistkinja Jeol Eum Son i Festivalski orkestar NOMUS-a, dirigent Ištvan Varga 

NOMUS je za 36 godina postojanja neretko pružao šansu mladim muzičarima koji su zatim osvajali svetske pozornice. Stefan Milenković takav je primer. NOMUS sledi godišnjice koje nisu isključivo vezane za kompozitore.  Umetnička direktorka Festivala Marija Adamov napisala je u pratećoj programskoj knjižici:

Nastojeći da smišljenim izborom obuhvati trenutno najaktuelnije događaje i umetnike (ovog puta iz deset zemalja), kontrapunktsti isprepleten repertoarski izgled ovogodišnjeg NOMUS-a, u skladu s početkom pete decenije postojanja, odnosno 36. po redu Festivala, iniciran je omažom Volfangu Amadeusu Mocartu (260 godina od rođenja), sigurno najomiljenijem i široj publici najpoznatijem kompozitoru, a okvir će mu dati takođe posveta, podstaknuta viševekovnim datumom vezanim za pozorišnu scenu. Nenadmašni engleski i jedan od najblistavijih svetskih dramskih pisaca Vilijam Šekspir čiju 400-godišnjicu smrti obeležava ceo teatarski i kulturni svet, nadahnuo je svojim opusom brojne kompozitore raznih epoha i stilova, pa će i NOMUS 2016. završni koncert ispuniti delima inspirisanim njegovom komedijom „San letnje noći“i tragedijom „Romeo i Julija“. Osmodnevni ciklus od devet koncerata na kojima ćemo upoznati nekolicinu elitnih mladih imena, pobednika nekih od najčuvenijih muzičkih takmičenja, ali i proveriti neke ranije upečatljive slike o njihovim nešto starijim prethodnicima, takođe zvezdama međunarodnih koncertnih scena, objediniće zajednička neosporna i neophodna virtuoznost, originalnost i umeće interpretacije, kao i stare i nove kompozicije od kojih su neke i ne tako davno otkrivene podjednako sveže i za svoje timače i za slušaoce…

DSCN2293

NOMUS traje do 22. aprila. Uigran tim Muzičke omladine Novog Sada MONS, čiji je NOMUS dečko koji obećava predvodi Milan Radulović koji preskače prepreke i kada se to čini nemogućim, slede ga Marija Adamov čiji su prikazi koncerata simfonije reči , neumorna Mia Doroški koja je na emailu identifikovana kao „mia MONS“, pa joj se obraćaju i sa „poštovana gospođo Mons…“.  Tu je i tihi, ljubazni tim iza scene koji pomaže da stvaralački haos postane skladna stvarnost – NOMUS.

PROČITAJTE I: novosadske-muzicke-svecanosti-zanosna-energijabranislav-dobanovacki-plakati-koje-nisu-trazili

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *