Posle uspešnih projekcija na regionalnim festivalima (Dorf, Cinema City, Grossmann, 63. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma) dokumentarni film „Maske“ o književniku i muzičaru Slobodanu Tišmi, autorke Brankice Drašković, prikazan je protekle nedelje u Puli (Društveni centar Rojc), Rijeci (Art-kino) i Zagrebu (Dokukino). Za korzoportal Brankica Drašković prenosi utiske sa  ove mini turneje.

6Rijeka4

Nakon projekcija koje je organizovao Međunarodni festival rok dokumentaraca Dorf  u saradnji sa Klasik TV iz Zagreba, a na čijem konkursu je Brankica Drašković 2013. godine dobila nagradu za razvoj scenarija glazbenog filma, bili su upriličeni i razgovori.

Brankica Drašković: Uprkos višim silama, a bilo ih je od izuzetno lepog vremena u Puli i Rijeci koje je bilo šteta provesti u mraku biskopa, do nekih značajnijih kulturnih događaja iste večeri u Zagrebu, na projekcijama dokumentarnog  filma „Maske“ u ovim gradovima okupio se dovoljan broj prijateljskih i zanimljivih lica, poštovalaca dokumentaraca, Slobodana Tišme i njegovog stvaralačkog univerzuma, mojih dragih prijatelja i poznanika. Na one opterećene poglavljima i granicama nismo ni ciljali. Posetioce je u razgovorima, kao i za medije koji su najavljivali projekciju, najviše interesovao  proces nastanka filma, Tišmin odnos prema filmu, izbor sagovornika, kao i to da li u Srbiji postoji briga i  kolika je za baštinu kao što je pop kulture.

15Zagreb

B. Drašković (prva desno), Zograf, novinarka Milena Zajović

Projekciji film u Zagrebu prisustvovao je i poznati strip autor Aleksandar Zograf (Saša Rakezić) gde je dan ranije imao izložbu. Govoreći o tome koliko mu je drago da učestvuje u dokumentarnom filmu Maske kako bi osvetlio mesečarsku Tišminu ličnost Zograf je najavio da bi uskoro trebalo da se pojavi knjiga o grupi Luna čiji autori su pored njega Predrag Popović i Goran Tarlać:

Zograf: Mislim da će knjiga biti zanimljiva ne samo samo zbog grupe Luna kao jedne od najzanimljivijih pojava na muzičkoj sceni osamdesetih godina koja zapravo nikada nije ni postala slavna, a trebalo je po nekoj višoj pravdi, nego što će dokumentovati jedan trenutak u jugoslovenskoj muzici koji je bio uzbudljiv i zračio je velikom energijom. Grupa Luna nikada nije postala deo establišmenta, raspala se pre izlaska albuma, ali su odjeknuli i taj odjek traje i dan danas. To me podseća na priču o  čuvenom Velvet Undergroundu koji su takođe dok su trajali imali mali broj sledbenika, a tek kad su nestali postali su ogromni. Nešto slično je sa Lunom – tek u njihovom odsustvu su zasijali na noćnom nebu. Mislim da će svakom ko se interesuje za ovaj period biti intrigantno da pročita knjigu.

Dokumentarni film Maske nastavlja festivalski život. Ušao je u zvaničnu takmičarsku selekciju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs na kojem će biti prikazan 17. maja u Kulturnom centru Beograda.

PROČITAJTE I: intervju-brankica-draskovic-film-maskeintervju-ana-lazukic-zena-iza-objektiva-ispred-vremenaaleksandra-jones-dokumentarni-film-i-jos

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *