U Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu obeležena je godišnjica rođenja legendarne rok muzičarke. Margita Stefanović (1959 – 2002) bila je klasično  obrazovana pijanistkinja i klavijaturistkinja grupe Ekatarina Velika. Knjiga Lidije NikolićOsećanja. O. Sećanja” promovisana je 12. aprila 2016. Zatim je održan koncert IQV tribjut benda. Korzoportal na licu mesta!  

FOTO 1 Najava za događaj

Ekatarina Velika je jedinstvena pojava u domaćoj pop-rok kulturu oko koje su se godinama preplitali urbani mitovi, divljenja i predrasude. Vlatko Stefanovski pisao je da je to bio bend koji je na najbolji način prenosio polumračni duh i atmosferu beogradskih haustora. Poseban zvučni i vizuelni kvalitet grupi davala je Margita Stefanović. Njen vrhunski talenat, usponi i padovi u muzičkoj karijeri, uzrokovani ličnim i porodičnim razlozima i tragičan završetak života u bolesti i siromaštvu, teme su različitih eseja i analiza. Najpotpunija slika o ovoj složenoj kreativnoj ličnosti nalazi se u knjizi Osećanja. O. Sećanja (igra reči kojom se Magi svakodnevno poigravala) književnice Lidije Nikolić, Margitine najbolje i emotivno najbliže prijateljice. Lidija Nikolić je završila Opštu književnost i dobitnica je nekoliko književnih nagrada. Piše prozu, poeziju, radio-drame, monodrame, scenarije, prikaze i eseje, za decu i odrasle. Njeni tekstovi nalaze se u antologijama i čitankama.

Autorka je na ovoj tribjut večeri napomenula da je knjigu napisala kao izraz nezadovoljstva  jednom drugom knjigom u kojoj je pisano o Magi u pogrešnom svetlu, prikazujući samo poslednje godine njenog života kada je bila zaboravljena u javnosti, bolesna od aids-a, u svojim dubokim unutrašnjih previranjima i patnjama. Ove nejasnoće su prepoznali mladi koji su se često obraćali  Lidiji Nikolić sa molbom da ona napiše knjigu o Magi –  Ako to ne uradite, sa vama će otići i uspomene o Magi?!FOTO 2 Lidija Nikolic - Knjiga Osecanja. O. Secanja Lidija Nikolić – Knjiga Osećanja. O. Sećanja

To je i uradila! Prvo izdanje  objavljeno je 2011. godine, izuzetno grafičko opremanje su potpisale sestre Sanja i Bogdanka Polovina, izdavač je Čekić. Prva promocija u beogradskom Studentskom kulturnom centru je održana u formi monodrame Lidije Nikolić, a sledile su slične promocije u svim većim gradovima u ovom delu sveta gde je EKV nekada svirala. O odnosu Nikolićeve i Stefanovićeve možda najbolje govori čitulja koju je Lidija napisala za Magi – Prošlo je 40 godina od prvog do poslednjeg zagrljaja. Samo to mi je potrebno.

FOTO 3 Promocija knjige Tamara Mitrovic, Mihajlo Pantic, Ivana Medic, Lidija Nikolic Tamara Mitrović (prva levo), Mihajlo Pantić, Ivana Medić, Lidija Nikolić

Književni kritičar Mihajlo Pantić govorio je da je Osećanja. O. Sećanja knjiga velike ljubavi  dvaju prijateljica, jedna je Lidija Nikolić, druga Margita Stefanović, knjiga je duboke odanosti,  emotivna, potresna, intimna, bez namere da bude komercijalna. Čitaoci su prepoznali emocije i knjiga je doživela veliki publicitet u Jugoslaviji. To je melanž pisama, intervjua, fotografija, razgovora, skladište sećanja (u stilu Danila Kiša) na mladu, talentovanu ženu imena Margita Stefanović.

Ove tribjut večeri, muzikološkinja mlađe generacije Ivana Medić govorila je o ulozi žene kao rokenrol umetnici, o važnosti klavijatura u rokenrol bendu, o ulozi Ekatarine Velike u domaćoj pop-rok kulturi i ulozi Margite Stefanović u bendu. Razgovor je nadahnuto vodila Tamara Mitrović, urednica književnog programa Doma kulture Studentski grad.

Odličnu uvežbanost i svirku za Magi tribjut su prikazali članovi Tribjut benda IQV, pojačani Mitom iz grupe Čovek vuk, a nekada član Block Outa. Klavijature u bendu svira Nenad Paunović, koji na dosledan način prikazuje Margitine muzičke predele, duh i atmosferu koju je Magi unosila u zvuk sastava Ekatarina Velika.

FOTO 4 IQV Tribjut Bend IQV Tribjut bend

U delovima biografije Margite Stefanović na sajtu Doma kulture Studentski grad piše da je završila srednju muzičku školu u klasi s Ivom Pogorelićem, uz kojeg je bila najtalentovanija u klasi, ali je na insistiranje majke odbila ponudu za Moskovski konzervatorijum i upisala studije arhitekture, tokom kojih je osvojila treću nagradu na međunarodnom konkursu u Japanu. Prekretnica u njenoj muzičkoj orijentaciji bio je koncert benda Milana Mladenovića Katarina II u bioskopu Topčiderska zvezda. Posle tromesečnog puta po Južnoj Americi postala je članica benda, koji 1985. menja ime u Ekatarina Velika i deluje do 1994. Komponovala je za pozorište (Klasni neprijatelj, Tri sestre, S one strane duge i Majka hrabrost) i TV, bila producentkinja (Karlovi Vari) i gostovala na albumima jugoslovenskih grupa. Krajem 1994. osnovala je bend Kurajberi, koji je izvodio obrade. Sa V. Stojićem 1995. osniva bend EQV i izdaje CD Ti si sav moj bol za bečku muzičku kuću. Povremeno svira s Glisersima, Zion bandom i Direktorima. Njeno poslednje delo je muzika za predstavu H. Baletić Kaput mrtvog čoveka, 2002.

FOTO 5 Omoti ploca EKV Ljubav i Samo par godina za nasOmoti ploča EKV „Ljubav“ i „Samo par godina za nas“

Urbana legenda kaže da je prvi beogradski grafit napisao Nebojša Krstić na zidu u dvorištu koji se video sa prozora njenog stana na Slaviji – Margita je dečak.

Aleksandar Stanojlović

PROČITAJTE I: beograd-urbana-energija-devedesetih

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *