Dom sindikata, odnosno njegova Dvorana bila je pojam koncertnih događanja u Jugoslaviji tokom 20. veka, u svim žanrovima muzike, ali i filma. U njoj su bile prve projekcije FEST-a. Posle desetomesečnog temeljnog renoviranja, 27. aprila (2018) otvorena je Dvorana Doma sindikata u Beogradu. Najznačajnija festivalska dvorana u centru Beograda sada je u privatnom vlasništvu i za naše uslove, za fantastičnih, kraće od godinu dana koliko su trajali radovi, promenjeni su enterijer, instalacije, oprema, stolarija i konačno – naziv. Sada je  to Kombank dvorana. Piše/Foto: Dragutin Pejić

01 Velika dvoranaVelika dvorana

Na otvaranju obnovljene Dvorane Doma sindikata nastupili su Frančesko Tristano i Simfonijski orkestar Radio Televizije Srbije. Uz neizbežni glamur sledstven otvaranju ovakvog objekta, koncert je opravdao očekivanja publike. Crveni tepih, reflektori i šampanjac su morali da budu deo uvodne predstave taštine. Ovakvo zdanje koje funkcioniše na osnovama privatnog vlasništva mora da pruži i određeni stepen komercijalnih sadržaja i svega što sledi.

02 Predvorje Dvorane na Trgu Nikole Pašića Predvorje Kombank dvorane na Trgu Nikole Pašića

03 Crveni tepih, reflektori, glamurCrveni tepih, reflektori, glamur

Dom sindikata – Nova dvorana je prostorno zadržala sve što je definisalo i prethodnu Dvoranu Doma sindikata. Zadržani su svi elementi osnovne arhitekture: bina, nagib gledališta, balkon, lože, glavni i pomoćni holovi, manje sale. Naravno, sve je potpuno renovirano, ispeglano i doterano, sve je novo i mirisno. Zamenjena su sedišta i povećan je razmak između njih, što dugonogima omogućava znatno komotnije praćenje programa (ko ima noge dužine veće od prosečnih, razumeće o čemu pišem).

Čuvena slika Petra Lubarde Industrijalizacija Kombak dvorane, za koju je ”žuta” štampa nedavno navodila da je ukradena, postavljena je u holu, ovog puta ne iznad glavnog ulaza, već uz glavno stepenište, što joj smanjilo prostorni značaj.

04 Petar Lubarda je ponovo u holuSlika Petra Lubarde „Industrijalizacija“ je ponovo u holu

Generalno, prostor je isti, ali ne živi duh pedesetih i šezdesetih godina 20. veka. Dvorana se ovom sjajnom periodu rane faze domaće zabavne kulture odužila koncertom Svedok jednog vremena koji je održan 30. juna 2017. i na kome su pevali Đorđe Marjanović, Leo Martin, Žarko Dančuo i drugi veliki umetnici. Danas je sve prilagođeno novom dobu i novoj publici.

05 Glavni hol Kombank dvoraneGlavni hol Kombank dvorane

Kombank dvorana otvorena je izuzetnim koncertom Frančeska Tristana i Simfonijskog orkestra RTS-a kojim je dirigovao maestro Bojan Suđić. Tristano je odličan mladi tridesetsedmogodišnji pijanista iz Luksemburga, od koga u budućnosti očekujemo mnoštvo kreativnih iznenađenja. Osim što izvodi, on i stvara muziku. Publika je tako mogla na početku koncerta da čuje njegovo delo Island Nation u tri stava, od kojih je treći stav Opa! posebno uzbudljiv. Tristano u Beogradu nije svirao Baha koga posebno voli, ali je odsvirao Ravelov Koncert za klavir i orkestar. Nizao se sled klasične i elektronske muzike, u veštoj kombinaciji orkestarskih instrumenata i žestokih ritmova (iz kompjutera).

06 Francesco Tristano i Simfonijski orkestar RTSFrancesco Tristano i Simfonijski orkestar RTS

Program ovog koncerta je definisao i buduće opredeljenje Kombank dvorane i malih sala u njenom sastavu: bioskop, zabavna muzika, umetnička muzika, konferencije, od svega po malo. Korzo portal je pre godinu dana objavio analizu ponude i potreba koncertnih dvorana u Beogradu, kada je zaključeno da Beogradu nedostaje dvorana za programe umetničke muzike kapaciteta 1.500 do 2.000 mesta, dakle između sala Kolarca i Sava centra, kao i kvalitetan dom Beogradskoj filharmoniji, Simfonijskom orkestru RTS-a i Beogradskoj operi. Obnovom velike sale Doma sindikata, ostvaren je prvi korak. Beograd je dobio funkcionalan i akustičan prostor za izvođenje velikih horskih i simfonijskih dela. Voleli bismo da vidimo kako bi se neka operska predstava upasovala u ovu dvoranu.

07 Velika dvorana sa balkonaKombank dvorana

Za sada moramo da prihvatimo da je ovo ipak bila i ostala festivalska dvorana, slična briselskom Bozaru ili pariškojOIimpiji. Danas se zove Kombank dvorana, nakon isteka ugovora će verovatno dobiti ime novog sponzora. Verujem da će za sva vremena zvati onako kako je svi pamte, bez ideoloških prerogativa- Dvorana Doma sindikata.

PROČITAJTE Ikoncertne-dvorane-u-evropi-i-kod-nas-ikoncertne-dvorane-kod-nas-i-u-svetu-iikornelius-kardju-koncert-pored-prugef-a-c-k-muzej-u-msuv-koncert-otvaranjasecanje-na-najlepsi-vokal-90-ih-dolores-o-riordan

 

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *