Pre pola veka, osnivanje Likovne  kolonije “Deliblatski pesak” bila je ideja mladih i buntovnih slikara koji su želeli da umetničku  proživljenost iskažu  kao „apsolutnu  slobodu“, uživajući u prirodi nacionalnog rezervata Deliblatske peščare nadomak Pančeva, ujedno stvarajući  umetnička dela. Izložba “Svedočanstvo vremena” (14. februar – 3. mart 2019) u Pančevu – Galerija savremene umetnosti/Svečana sala Narodnog muzeja, kustos je Mile Ignjatović. Piše/foto: Snežana Baralić Bošnjak.

U vreme kada je nastala Likovna kolonija “Deliblatski pesak” osnivanje  umetničkih kolonija bio je trend u tadašnjoj Jugoslaviji. Od tada do danas brojne likovne kolonije su prestale da postoje, ali je “Deliblatski pesak” opstao i do danas predstavlja “ulaznicu za svet važnih stvralaca”, prerastavši u međunarodnu likovnu koloniju u čijem fundusu je 1.289 slika umetnika iz zemlje i inostranstva. Grad Pančevo je obezbedio adekvatan prostor za umetnička dela kojima raspolaže ova Kolonija. Likovna dela su popisana, kataloški obrađena. Kroz Koloniju je prošlo 430 umetnika.  Umetnik Zoran Deranić, istakao je na otvaranju jubilarne izložbe da je Likovna kolonija “Deliblatski pesak” bila i ostala oaza štafelajnog slikarstva koja je stvarala vrednosni kontrateg svim “savremenim likovnim dešavanjima” koja su na neki način, često nekritički prihvatana u diktatu raznih umetničkih trendova.

Dragan Đorđević, Čedomir Kesić, umetnici koji su uključeni u rad kolonije od početka                       Foto: Milovan Panić

Svih ovih pedeset godina, „Deliblatski pesak“, prestižna i jedna od najznačajnijih likovnih manifestacija u Pančevu i regionu, „opstala je i zahvaljujući entuzijazmu, fanatičnoj posvećenosti, velikim duhom, željom da se unapređuje„, istakao je dugogodišnji predsednik Kulturno prosvetne zajednice Stojan Boškov. Stručni prikaz i izbor 100 umetničkih dela iz Kolonije pripremio je istoričar umetnosti Mile Ignjatović Ono što čini istorijsko-umetničku osnovu Likovne kolonije “Deliblatski pesak” i što generiše njenu posebnost jeste i markiranje na vreme prihvaćenih inovacija kao obrisa programsko-idejnih i kreativnih modela nastalih tokom pedesetogodišnjeg rada”.

Poluvekovni jubilej “Deliblatskog peska” prati izložba ”Svedočanstvo vremena” u Galeriji savremene umetnosti i u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančeva, uz  opsežan katalog.

PROČITAJTE I: savremena-galerija-zrenjanin-kultura-secanja-tivadar-vanjek-zdravko-mandic, zbirka-savremene-galerije-zrenjanin, izlozba-jarmila-vesovic-secanja, izlozba-savremeno-crnogorsko-likovno-stvaralastvo

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *