Marija Mara Rosandić, rođena Bogdanović (Ruma, 1883 – Beograd, 1954) prva srpska školovana fotografkinja i jedna od prvih na Balkanu. Na žalost, do sada njeno delo nije detaljno proučavano, niti je poznato široj javnosti. Izložba u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograd (17. februar – 7. mart 2019), autorke Milene Marjanović korak je ka otkrivanju vela sa lika i dela ove naše fotografkinje. Korzoportal na licu mesta.

U katalogu izložbe „Marija Mara Rosandić, prva dama srpske fotografije”, autorka Milena Marjanović napisala je:

Bila je stručni saradnik prvog srpskog foto časopisa Fotografski pogled, osnivač prvog foto kluba u nas, 1928. godine – Beogradskog foto kluba – i jedina i prva žena član Upravnog odbora. Osim toga, imala je svoj foto atelje, najpre u Zagrebu, a zatim ih je u Beogradu promenila nekoliko. Bez obzira na pomenute podatke, lik i delo Marije Mare Rosandić široj javnosti nisu poznati…“

“… Da pokušam da saznam ko je zapravo bila Mara Rosandić i ima li uopšte, makar i delimično, sačuvanog njenog opusa, podstakao me je podatak do kojeg sam slučajno došla pripremajući izbor fotografija za izložbu Slikari/Ratnici/Svedoci – Slikarstvo i fotografija u Srbiji 1914 – 1918… Našla sam uglavnom samo one koje su fotografi, sledeći srpsku vojsku, snimili u trenucima predaha između povlačenja i prodiranja, dakle u eksterijeru. Jedan od njih, međutim – portret Stanislava Krakova – zapao mi je za oko kao studijski rad. U njegovom potpisu stajalo je M. Rosandić. Priča o Mariji Mari Rosandić tu počinje…”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“… Mara, međutim, pripada retkim fotografima koji su prihvatili takozvani moderan pravac u ondašnjoj fotografiji. Na prvom mestu, to je značilo boriti se za umetnost protiv komercijalnog retuširanja koje je svuda vladalo jer, naprosto, fotografija je bila moderna I svi su želeli imati svoju sliku bez bora…”.

Izložba „Marija Mara Rosandić, prva dama srpske fotografije” u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograd u pratećem programu najavljuje stručno vođenje autorke Milene Marjanović 23. februara 2019. u 13 sati.

Oprema teksta korzoportal

PROČITAJTE I: intervju-ana-lazukic-zena-iza-objektiva-ispred-vremenanova-knjiga-kakva-zenska-zenska-strana-istorije, arhitektonska-fotografija-fokus-na-modernizam, najbolja-kic-fotografija-2, izlozba-fokus-na-modernizam-arhitektura-novog-sada-1970-1985,izlozba-prva-fotografska-kolonija-u-zrenjaninu, milanka-todic-fotografija-kao-umetnicko-delo

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *