Beogradski izdavač Kreativni centar još jednom je pogodio u srce mete – knjiga „Kakva ženska!“ (2018) autorki Jelene Mitrović (tekst) i Sonje Bajić (ilustracije), posle uspešnog predstavljanja na 63. Beogradskom sajmu knjiga, doživela je i stojeće aplauze na promociji u novosadskoj knjižari Bulevar Books (1. novembar) – nije bilo dovoljno stolica za brojne ljubitelje pisane reči ovog jedinstvenog dela! Forma sadržaja namenjena je kako je odredio izdavač ciljnoj grupi “15+ “, iako ova svojevrsna enciklopedija nema generacijsku granicu. Korzoportal, foto korzoportal

Promocija u Novom Sadu, Bulevar Books

Saradnja Kreativnog centra sa autorkama bloga „Kakva ženska!“  Jelenom Mitrović (tekst)  i Sonjom Bajić (ilustracija) počela je filmski jednostavno – one su poslale mejlove na adrese nekoliko naših izdavača, da bi samo Kreativni centar odgovorio da je zainteresovan da objavi knjigu istog sadržaja i naslova kao što je njihov blog. I odmah je počeo autorsko-uređivački zajednički rad koji je uspešno završen jesenas.

Kako kažu autorke Jelena i Sonja, njihov blog bio je inspirisan blogom Marije Popove BrainPickings na kome je ona pisala o ženama iz raznih krajava sveta koje su na neki način promenile stvarnost. “Kod nas ništa tako nije postojalo i mi smo onda napisale listu imena dvadesetak naših žena koje su nam se činile sjajnima, koje znamo iz svakodnevnog života ili samo kao naziva škola, trgova, ulica. Nismo želele da na blogu budu samo tekst i fotografije, već da ilustracijama predstavimo našu impresiju o njima.”

Promocija u Galeriji Matice srpske

U periodu 2016-2017. kada su shodno sadržaju, simbolično od Osmog do Osmog marta,  počele da se bave pisanjem na blogu, njihova lista je inicijalno sadržavala imena dvadeset žena “priče o ženama koje su bile progresivne kada to nije bilo moderno” (podnaslov knjige “Kakva ženska”, prim.korzoportal), ali su listu i uz sugestije internet čitalaca proširivale. Jelena je istraživala u arhivima, bibliotekama i pisala, Sonja je zatim ilustrovala tekst.

Jelena, sociološkinja: Počele smo ovo da radimo kao vrstu hobija, pre svega žele smo nas dve da se upoznamo sa delom istorije o kome ne znamo mnogo. Zatim su i ljudi jako dobro reagovali na blog. Nismo imale nikakvu materijalnu korist tih godinu dana, jednostavno, želele smo da podelimo znanje i da se govori o onome što je i važno i lepo. Kriterijume smo zajedno određivale. Želele smo da vidimo žensku stranu istorije koju ne upoznajemo u formalnom obrazovanju i o kojoj se generalno manje zna. Birale smo one  žene koje u bile prve u svojoj profesiji u raznim oblastima – nauci, sportu, kulturi, umetnosti, od 19.veka do danas. Kreativni centar fokusira se na mlađe čitaoce, ali naša knjiga ima enciklopedijsku formu i može biti zanimljiva svim generacijama, ima opširnu bibliografiju kao material za nove istraživače ove materije.

Sonja, arhitektinja: U početku rada na blogu radilo se samo o našem ličnom porivu. O sadržaju smo se stalno dogovarale, a onda smo smislile naslov bloga koji bi u šumi internet portala privukao pažnju. Tako smo došle do – “Kakva ženska!” da bismo  na neki način bile uočljive, ali smo želele da damo I novo značenje rečenici “Kakva ženska” koja treba da asocira na pozitivno, u smislu stvaranja, rada, a ne samo kako izgleda ženska osoba na koju se odnosi rečenica. Kroz sve priče provlačimo model boljih odnosa među polovima. Iako je knjiga namenjena uzrastu “15plus”, mislimo da će biti zanimljiva i drugim generacijama. Na blogu su nas čitali “20 plus”. Tekstove sa bloga prevodili smo i na engleski jezik. Mislim da ovo jeste svojevrsna enciklopedija, a svaka enciklopedija namenjena je svima.

Milena Trutin, Kreativni centar, urednica knjige “Ženska posla”: Mislim, kada su se Jelena i Sonja odlučile da se bave ovom temom, one su već stale na isti put kao žene koje su odabrale za knjigu, one su u 21. veku taj novi glas za ženska prava. Materijal sa njihovog bloga privukao nas je sadržajem i ilustracijama. Međutim, tekstovi za blog su i impulsivni, i bili su neujednačene dužine, pa smo želeli da ih prilagodimo knjizi. Pratili smo osnovnu nit koju su postavile Jelena i Sonja o tim ženama,  po čemu su bile posebne i kakva ih je hrabrost gonila da probijaju barijere kada je to bilo teško. Zatim smo zajednički spajale priču sa likovnim delom. Uz Sonjine ilustracije dodali smo faksimile dokumenata, fotografija, naslovne strane knjiga kako bismo ovu knjigu učinili čini životnijom.

Knjiga “Ženska posla” obuhvata biografiju 48 žena od 19. do 21. veka, ima tri poglavlja: Kakve reči, kakva dela!, Kakva hrabrost, kakva humanost!, Kakav talenat!”.

https://kreativnicentar.rs

PROČITAJTE I: galerija-matice-srpske-percepcije-zena-po-meri-drustva, marta-kis-butterer-zena-umetnost, intervju-ana-lazukic-zena-iza-objektiva-ispred-vremena, muzej-savremene-umetnosti-vojvodine-izlozba-rozmari-trokel, intervju-natalija-simeonovic-slikarka-oduvek/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *