Vuk Vidor posvetio je izložbu pod krovom beogradske Galerije Novembar (25. oktobar – 3. decembar 2018) muzičarima rok benda EKV koji je od 1982. godine beležio vreme i život ne samo u Beogradu, već širom Srbije, odnosno na prostoru nekadašnje Jugoslavije, među mladima koji se nisu mirili sa postojećom stvarnošću. Umetnik koji živi i stvara na relaciji Beograd – Pariz  izložio je velike i male formate slika posvećene njegovim prijateljima,  rok muzičarima koji su obeležili jedno vreme. Piše: Snežana Baralić Bošnjak  

Vuk Vidor naslovio je autorsku izložbu – “Svi su napustili sobu i ostajem sam sa praznom čašom u ruci “. Njegova impozantna platna i mali formati predstavljaju svojevrsni  omaž prijateljima – Bojanu Pečaru, Dušanu Gerziću, Margiti Stefanović, Milanu Mladenoviću i Mitru Subotiću Subi, svi su članovi rok benda EKV (Ekaterina Velika, prim.korzoportal. Oni nisu među živima, ali kao da jesu, jer njihova muzika traje na prostorima ex Yu.

Foto: Snežana Baralić Bošnjak

U katalogu izložbe Uroš Đurić o Vuku Vidoru“… Ovo je nešto najbolje što si ikad uradio. Bio sam istinski ganut gledajući u prizor ispred sebe, portrete mrtvih prijatelja, mojih poznanika koji su kroz iskazane predstave dobili konačni mir i zasluženu večnost… To su monumentalna dela koja i zaokružuju sliku o prikazanim ličnostima, o epohi u kojoj su stvarali, i ima neke astralne pravde da ih je naslikao, baš on – Vuk Vidor… Znaš, sve ovo do sad, sve što si radio, umeće koje si pokazao, ostaće zapisano na jedan način, dostigao si vrhunac, zato što si svo to umeće iskoristio kao oruđe da ispričaš jednu ličnu, ljudsku priču o ljubavi koju si delio s ovim ljudima na slikama i koja izbija iz svakog poteza koji si povukao… “.

Vuk Vidor je još kao student arhitekture na prestižnom Bozaru –  Školi lepih umetnosti u Briselu uradio omot za treći studijski album beogradskog benda EKV i time doprineo da ova grupa dobije vizuelni identitet.

PROČITAJTE I: bijenale-umetnosti-pancevo-see-art-gates-stanje-stvarnostifoto-esej-biti-rokenrolmoderna-galeriji-u-valjevu-kolekcija-milicevicgalerija-rima-i-u-beogradu

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *