Na brodu „Cepelin“ u Novom Sadu, u književnim susretima četvrtkom čiji je moderator Đorđe Randelj, predstavljeno je treće, dopunjeno izdanje knjige „Biti rokenrol“  Petra Pece Popovića i Mihajla Pantića. Foto esej.

DSCN4608

Petar Peca Popović: Muzika uvek liči na sredinu u kojoj nastaje. Kada smo se upustili u ovo imali smo dva velika sna – da muzika na našem jeziku bude slušana i da sa tom muzikom srušimo sve granice. Sada znamo da muzika nastala na tom prostoru zajedničke, emotivne celine, neko to danas zove regionom,  ja to zovem Jugoslavijom jer sam rođen u Jugoslaviji, dakle, ta muzika je tada bila na istom nivou kao najvažnija muzika nastala u tom momentu u svetu. To što je pevano na našem jeziku imalo je istu poetsku i sviračku vrednost kao i „stvari“ koje su nastajale tamo.

DSCN4599

Petar Peca Popović, Mihajlo Pantić, Milan Plećaš, Nenad Zlatanović

Petar Peca Popović: Naše ploče u Jugoslaviji bile su „pismene“. Ne zaboravite od 1962, pa do 1965. godine kakve su gluposti pevali Bitlsi, Stonsi, tek posle su počeli da stvaraju značajne pesme. Kod njih, u tadašnjem zapadnom svetu u odnosu na nas, postojao je fenomen zvuka, a poetika je došla kasnije do izražaja. A kod nas duboki trag ostavili su oni koji su emocije umeli da formulišu u nekoliko stihova. Do danas je to vredan trag.

DSCN4596

Milan Plećaš, Mihajlo Pantić, Nenad Zlatanović

„Kao svojevrsna manifestacija adolescentske kulture, u trenucima otkrivanja ‘tržišta mladih’, između Konferencije nesvrstanih i proleća 1968, rokenrol je bio izraz nevinih koji na pozornicu i pred mikorofone izvode sluđene interpretatore i autore, uvodi masovno korišćenje elektronskih uređaja i instrumenata, promovišući nove načine širenja uticaja: čajanke, klubove, radio i TV programe i nastupe pred velikim brojem posetilaca. Rokenrol će postati fleksibilnost i neočekivanim uspehom, pogotovo posle Parade ritma i Gitarijada, poništiće sve važeće norme zabavne muzike…“ Mihajlo Pantić, Čudna šuma (Biti rokenrol)

Biti rokenrol, Službeni glasnik, Beograd, 2016.

PROČITAJTE I: fenomeni-rok-muzika-deo-kulturoloskih-istrazivanjabeatles-sgt-pepper-s-lonely-hearts-club-band,  beatles-revolver-50-godina-od-pucnjavladislav-bajac-hronika-sumnjelive-aid-31-godina-od-planetarnog-dogadaja

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *