Beatles Revolver je njihov sedmi studijski album. Objavljen je 5. avgusta 1966. godine. Zlatnim slovima je upisan u istoriju rokenrola, iz nekoliko razloga. Bitlsi su ovim projektom nastavili svoju ekperimentalnu liniju započetu albumom Rubber Soul, a nastavili u Sgt. Pepper, jednim od najboljih rok albuma svih vremena. Na njima su se dokazali kao zreli autori, nezavisni od komercijalnih zahteva diskografskih producenata. Nakon pedeset godina, Revolver je i dalje rado slušan album, a davnih šezdesetih predstavio je pop kulturi psihodeliju, avangardu i načeo world music, punk i elektroniku.

Foto 1

 

Želja za samostalnim autorskim pristupom i psihodeličnim zvukom povezana je sa ponašanjem Džona Lenona i Džordža Harisona, koji su u to vreme koristili opojne droge, prvenstveno lsd. Beatles Revolver je direktna refleksija njihovih halucinacija, podsvesnih fantazija i zanimanja za istočnjačke filozofije. To se veoma dobro može čuti u Lenonovim pesmama I`m only sleeping ili u Doctor Robert-u, gde peva o svom dileru. Doctor Robert je Lenonov Mr. Tambourine Man, a ovaj pseudonim će dvadeset godina kasnije koristiti oštri frontmen The Blow Monkeys. Harison je takođe autorski aktivan, potpisao je I Want to tell you u kojoj govori o iskustvu uzimanja lsd-a. Želja za otkrivanjem novim istočnih svetova prisutna je na Love you tatoo, gde se pojavljuju indijski instrumenti sitar, svarmandl i tabla, a poslednja pesma na albumu Tomorrow never knows, inspirisana Tibetanskom knjigom mrtvih, uvela je psihodeliju u vode svetskog mejnstrima.

Ponašanja Pola Makartnija je bilo suprotno od Lenonovog i Harisonovog. Pol je ostao strejt, van domašaja opijata. Njegove pesme su vesele i optimistične, kao romantična balada Here, there and everywhere, Good day sunshine, Got to get you into my life i And your bird can sing. Pol Makartni je izuzetno vredno i odgovorno radio na albumu, što ga je dovelo na isti nivo autorstva sa do tada dominantnim Lenonom. Od Revolvera, Bitlsi imaju dve izuzetno snažne kreativne ličnosti, što će se pokazati i kasnije kroz zajedničke projekte Bitlsa i kroz njihove nezavisne solo karijere. To je bio i početak njihovog razlaza, koji će se dogoditi četiri godine kasnije.

Foto 2

Rokerski tvrđe pesme na albumu su Taxman i She said, she said. Svojom oštrom kritikom poreskog sistema, Taxman je deset godina kasnije inspirisao muzičare koje su zanimale socijalne teme da pokrenu punk pokret. Najpoznatije i svima dobro znane pesme sa ovog albuma ipak su Eleanor Rigby, sa klasičnom muzičkom podlogom i dečja laganica Yellow submarine koju je otpevao vokalno ograničeni Ringo Star. Tako su sva četvorica članova Bitlsa otpevali barem po jednu pesmu na albumu, što je i napisano na koricama pored spiska pesama.

Na kreiranje Beatles Revolver i njihovih ostalih albuma iz psihodelične faze sigurno su uticali i The Beach Boys. Omiljena Makartnijeva pesma God only knows, objavljena je na albumu Pet Sounds samo tri meseca ranije. Tvorac albuma Brajan Vilson, revolucionarno je spojio klasičnu i pop-muziku u jedinstven muzički paket.

U isto vreme Bob Dilan je objavio inovativni dvostruki album Blonde on Blonde, takođe integrišući različite muzičke stilove, od popa i roka, kantri, do bluza. Ko je pre tačno pedeset godina aktivno pratio svetsku muzičku scenu bio je svedok velikih promena u muzičkom izrazu, što je bilo nastavljeno i potonjim suštinskim promenama u društvo!

Aleksandar Stanojlović

PROČITAJTE I:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *