Počela je obnova fasada u Zaboravljenom gradu poznatom kao toponim – Podgrađe Petrovaradinske tvrđave.  Prvi put ovaj poduhvat finansijski je podržala i država! Ipak, u aplikacionoj listi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. Podgrađe nije navedeno!? Korzoportal na licu mesta.

DSCN4634Beogradska ulica

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave postalo je gradilište od juna 2017. kada su postavljene skele na zgradama čije fasade će biti obnovljene u prvoj fazi.

DSCN4629Ulica Lisinskog

Poslovima obnove rukovodi Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada na čelu sa uglednom arhitektinjom Slobodankom Babić. Predviđena je obnova 45 fasada, u prvoj fazi 21.

DSCN4627Ugao Beogradske i Lisinskog

Poslednji put fasade u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave obnovljene su uoči 1981. godine  kada je Novi Sad bio domaćin Svetskog stonoteniskog prvenstva. Tada je sagrađena i zgrada SPENS-a (akronim od Stonotenisko Prvenstvo Novi Sad).

DSCN4631Trg Vladike Nikolaja (nekada Promenadni trg)

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave predstavlja kao Donji Grad, sa tvrđavom kao Gornjim gradom, jedinstveni kompleks, a njegovu baštinu pored nekoliko monumentalnih objekata čine skladne jednospratnice koje svedoče o građanskom životu od 18. veka. Veliki prozori ukrašeni ornamentima i kapije sa masivnim kvakama, uprkos oronulosti, prenose duh života prethodnih stanovnika među kojima je tada bilo najviše oficirskih porodica. Ovde su se nalazile mesnica, zlatara, apoteka, pivnice, crkva, promenadni trg, kao u svakom evropskom gradu. Danas u Podgrađu živo oko hiljadu stanovnika i ono je samo stambeno naselje, samo tačka na dunavskoj obali preko puta Novog Sada. Šćućuren i skladan, iako oronuo, u podnožju Petrovaradinske tvrđave, ovaj barokni toponim za sada je poslastica za osamljene istraživače duha zaboravljenih gradova. Dobra vest je da se ovde od 2016.  „doselio“ Festival uličnih svirača.

DSCN4626Beogradska ulica

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave je rodno mesto organizacije Suburbium  (suburbium lat. donji grad, podgrađe) koja od 2002. godine raznim manifestacijama/izdavačka delatnost, skreće pažnju na Donji grad Petrovaradinske tvrđave. Suburbium je jedan od osnivača Mreže za nasleđe jugoistočne Evrope – SEE Heritage network, iza njega je projekat „Let’s Talk European“ 2007. godine koji je podržala EU i Cultural Heritage without Borders (CHwB). 

krovovi

Booklet: Da li je Gradić na fejsu, Suburbium, 2012                             Foto: Kaća Lazukić Ljubinković

Iako je Gradić jedan od najvećih turističkih i kulturnih potencijala Novog Sada nije bio deo infrastrukturnih projekata u aplikacionoj knjizi prilikom konkurisanja Novog Sada za Evropska prestonica kulture (titulu je dobio za 2021). No, Podgrađe Petrovaradinske tvrđave traje, jer je kulturna prestonica per se, za one koji poštuju trajanje i znaju da prošlost ne nastaje danas!

PROČITAJTE I: podgrade-petrovaradinske-tvrdave-kloakaesej-podgrade-petrovaradinske-tvrdaveexit-2016-jutro-posle-krajaranko-radovic-u-zaboravljenom-graduzlatko-uzelac-barokna-tvrdava-petrovaradin-inzenjer-matija-von-kaiserfeldjavni-prostor-u-gradu-kultura-koriscenja

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *