Marija Terezija (1717- 1780) obeležila je deo istorije kao zaštitni znak prosperiteta Habsburške monarhije, oslovljavali su je sa „carica“, iako nikada nije bila krunisana. Korzoportal na izložbi u dvorcu Hof (izgradio ga je Eugen Savojski) koja je posvećena njenoj spoljnoj politici, diplomatiji i nastojanjima da mužu obezbedi titulu cara Nemačko-rimskog carstva. Foto Pompilija Widhofner

2 terezija

U Beču i Donjoj Austriji povodom 300 rođenja nekrunisane carice Marije Terezije održava se nekoliko izložbi pod zajedničkim naslovom „Strateg – majka – reformator”  posvećene ovoj ženi koja pripada prosvećenom apsolutizmu. U Nacionalnoj biblioteci Austrije je izložba  „Marija Terezija najmoćnija žena Habsburške monarhije“, u dvorcima Hof i Nidervajden (Marhfeld, Donja Austrija) predstavljene su celine „Saveznici i neprijatelji“ i Modernizacija i reforme“, u Vagenburgu u dvorcu Šenbrun je izložba „Moć i uživanje“, a u Muzeju dvorskog nameštaja prikazana je epizoda iz njenog života „Porodica i zaostavština„.

t terezija

Izložba u dvorcu Hof

Izložbe predstavljaju Mariju Tereziju u 16 tematskih celina. Izloženo je više od 160 slika, komada štampanog i pisanog materijala koji prikazuju različite životne aspekte ove vladarke. Tema izložbi su njeni politički uspesi i reforme, ali i krize, ratovi i njena uloga pobožne katolkinje, supruge, majke. Rodila je 16 dece.

4 terezija

Izložba u dvorcu Hof

Marija Terezija se predstavlja i kao mit koji je nastao oko njene ličnosti posle smrti u vidu mnogobrojnih spomenika, pozorišnih predstava i filmova koji su joj posvećeni. Neki od izložbenih predmeta prikazani su prvi put.

tereza crno bela

Ratnik, udovica i njen sin. Izložba u dvorcu Hof

Marija Terezija bila je austrijska nadvojvotkinja, „regionalna“ kraljica Mađarske i Češke, a carskom rukom vladala je Rimskom imperijom nemačkog naroda od 1740. do 1780. godine i za to vreme sprovela reforme u vojsci, privredi, zdravstvu, obrazovnom sistemu, uvela je obavezno školovanje za decu od šeste godine…

6 terezaIzložba u dvorcu Hof

Marija Terezija na vlast je došla posle smrti oca Karla Vl koji nije imao muške naslednike, pa ju je ustoličio Pragmatičkom sankcijom, te ga je ona nasledila na tronu. Ta naizgled slaba žena velikim političkim umećem, hrabrošću i talentom za vladanje osigurala je monarhiji status velike i moćne sile, postala je i ostala simbol  Habsburškog carstva do danas, iako se carstvo odavno raspalo.

6 terezija

Izložba u dvorcu Hof

Jedna od najznačajnijih ličnosti iz Habsburške vladarske kuće, Marija Terezija, stekla je gotovo mitski status za kratko vreme posle smrti 1780. godine. Stoga izložba “Marija Terezija: Strateg – majka – reformator”  istražuje i tamnu stranu njene vladavine koju obeležavaju ratovi, pokoravanja, netolerancija, zastupljenu u istoj meri kao što je njen svetao lik prosvećene vladarke.

PROČITAJTE I: pogled-odozdo-sat-na-petrovaradinskoj-tvrdavikorzoportal-za-suburbiumkulturno-naslede-i-urbana-kulturapodgrade-petrovaradinske-tvrdave,

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *