Prvi put u okviru Festivala uličnih svirača organizovan je regionalni simpozijum “Javni prostor u gradu – kultura korišćenja”.

foto1Borislav Beljanski (osnovač Festivala uličnih svirača) pozdravlja učesnike Simpozijuma

Teme koje su pokrenute osvetlile su dobre i loše prakse u javnim gradskim prostorima, prostorima koji bi trebalo da pripadaju svim građanima. Cilj je bio javno pokretanju tema o definisanju javnog prostora, vlasništvu nad njim, (ne)aktivnim građanima, valorizaciji sadržaja uličnog spektakla, odnosu sadržaja i prostora, o umetničkim intervencijama u celinama koje su graditeljska baština, javnoj socijalnoj dimenziji u lokalnoj zajednici. Deo odgovora, ali i novih pitanja čuli su se od učesnika Simpozijuma održanog na Brod teatru Studentskog kulturnog centra Novog Sada 3. Septembra 2016. Zaključak je bio samo jedan: Sve je u našim rukama i postoje dve opcije – ili da radimo, ili da ne radimo. Odlučili smo – radimo!

darko reba2Darko Reba, Novi Sad

ema anicicEma Aničić, Rijeka

Darko Reba sa novosadskog FTN – Departmana za arhitekturu i urbanizam na primerima uporedne analize nekoliko evropskih gradova postavio je pitanje zbog čega se dobre ideje ne bi mogle primeniti i u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, odnosno u drugim našim gradovima. iz Rijeke – Ivana Golob Mihić, Centar za industrijsku baštinu, i Ema Aničić, Muzej Grada, predstavile su tri projekta revitalizacije njihove industrijske baštine:  kompleks nekadašnje šećerane i njena prenamena za muzej i biblioteku, obnovu nekadašnjeg Titovog broda i broda jugoslavenske ratne mornarice “Galeb” i prenamenu takođe u muzejske svrhe, te obnovi lučkih skladišta i postavljanje izložbe torpeda u železničke skladišne hale. Na primeru glavnog grada Makedonije Skoplja, Nikola Pisarev iz Centra savremene umetnosti kritički se osvrnuo na projekat Skoplje 2014 koji je ostvaren bez ikakve javne rasprave, a prema kome je na prostoru od jednog kvadratnog kilometra prvo uništeno javno gradsko zelenilo, a zatim sagrađeno 20 novih zgrada i postavljeno više od 250 skulptura!

zlatko uzelacZlatko Uzelac, Zagreb

Paralele između dve tvrđave, u Osijeku i Petrovaradinu, ali samo graditeljske, izložio je Zlatko Uzelac iz zagrebačkog Instituta za povjest umjetnosti uz prikazivanje obnovljenog prostora ispred osiječke Tvrđe koji je prokopavanjem kanala, obnovom linete i postavljanjem klupa postao javni prostor ne samo za šetnju, već za održavanje raunih manifestacija.

foto 3Kratki poredah između dve sesije 

dragana vasiljevic tomicDragana Vasiljević, Beograd

tatjana rajicTatjana Rajić, Kotor

mia davidMia David, Novi Sad

O fenomenu boja u arhitekturi, malo poznatom kod nas, govorila je Dragana Vasiljević Tomić sa Arhitekstonskog fakulteta u Beogradu, a primere rada sa građanima u javnim prostorima izložila je Tatjana Rajić, članica jedne od najuglednijih nevladinih organizacija u regionu – Expeditio iz Kotora. Mia David (FTN- Departman za arhitekturu i urbanizam, Novi Sad) predstavljajući projekat koji je zadala studentima, a odnosi se na intervencije u tri javna prostora u Beogradu koji su povezani sa održavanjem 50. BITEFA postavila pitanja – šta je javni prostor, čiji je javni prostor i u kojoj meri on može da “pravi” aktivne građane?

foto4

Simpozijum: Javni prostor u gradu – kultura korišćenja

jost derlinkJošt Derlink, Ljubljana

katarina dajc miljena vuckovicKatarina Dajč (levo), Miljena Vučković, Petrovaradin

Jošt Derlink iz evropski poznate NVO prostoRož koja se bavi istraživanjem javnog urbanog prostora i njegovog značaja kako za lokalno stanovništvo tako i za šire društvo predstavio  Biblioteku predemeta u kojoj umesto knjiga može da se pozajmi sportski rekvizit, kućni aparat, alat, igračka… Glavni cilj biblioteke je da omogući ljudima da iznajme stvar koju bi inače kupili čime im pomažemo da uštede novac i prostor. Katarina Dajč i Miljena Vučković iz sve aktivnije i vidljivije NVO Scenatoria iz Petrovaradina, elaborirale su njihovu ideju o približavanju nevidljivog graditeljskog nasleđa na primeru Petrovaradinske tvrđave i njenih srušenih delova putem izvođačke umetnosti kao instrumenta, u okviru projekta “Tvrđava od papira”.

Simpozijum “Javni prostor u gradu – kultura korišćenja” organizovao je Suburbium iz Petrovaradina koji multidisciplinarnim aktivnostima od 2002. godine skreće pažnju na Podgrađe, baštinu iz 18. veka koja je prepuštena devastaciji i promoviše je na regionalnim/ evropskim skupovima o baštini.

Foto: Kaća Lazukić Ljubinković

PROČITAJTE Ifestival-ulicnih-sviraca-intervencije-u-javnom-prostorusuburbium-javni-prostor-u-gradu-kultura-koriscenjakorzoportal-za-suburbiumpodgrade-petrovaradinske-tvrdave-kloaka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *