Muzej savremene umetnosti Vojvodine ugostio je jednog od najpoznatijih, kontrorverznih britanskih/svetskih umetnika imenom Dejmijan Herst za koga važi i mišljenje da je uništio savremenu umetnost. Nije prvi za koga su se prilepile takve odrednice. Njegova dela prodaju se u zamašnim svotama, što dopirnosi dodatnoj netrpeljivosti prema Herstu. Izložba je otvorena u MSUV  2. septembra 2016. kao projekat koji je podržao i Britanski savet u Beogradu. Korzoportal na licu mesta.

hirst2

Za MSUV prezentacija radova imenom Dejmijan Herst, jednog od najuticajnijih, najinovativnijih i najuspešnijih svetskih umetnika, te dobitnika prestižne Tarnerove nagrade, velika je čast i izuzetna prilika za dosezanje visokih muzeoloških standarda – izjavila je direktorka MSUV Sanja Kojić Mladenov.

hirst3Na otvaranju izložbe u MSUV

Govoreći o „Novoj religiji“, Dejmijan Herst jednom prilikom je rekao: Mene više zanima to što religija ljudima popunjava izvesnu prazninu. Tako na to sada gledam. Postoji praznina u ljudima, pa I u meni I nju bi trebalo popuniti. Neko je ispunjava religijom, a drugi umetnošću. Ne mislim da je religija odgovor, ali pomaže. Ja na sličan način koristim umetnost za popunjavanje te praznine. To je samo pitanje pogleda na svet – optimističan pogled, umesto da svet vidiš kao brutalnu močvaru, što on i jeste. Ali, da bih živeo, treba ti nešto više od toga.

Prema navodima,1991. godine Čarls Saachi je ponudio da sponzoriše Herstova dela ma kakva ona bila.

DSCN2864MSUV

Postavka u MSUV je osmišljena  kao celina u kojoj su 44 grafike i četiri skulpture koje čine postavku  „Nova religija“, a funkcionišu kao ciklus fresaka  od „Stvaranja sveta“ do „Poslednjeg suda“. Ovi intrigantni radovi okružuju oltarsku ikonu sa krstom optočenim pilulama u obliku dragulja, dečijom lobanjom i srcem obmotanim bodljikavom žicom, te pilulom isklesanom u mermeru.

DSCN2877Dejmijan Herst u MSUV

Otvaranje izložbe u MSUV pratio je protest grupe akivista koji se suprostavljaju “kapitalizmu u umetnosti”.

Foto: Kaća Lazukić Ljubinković

PROČITAJTE I: f-a-c-k-muzej-u-msuv-koncert-otvaranjanatasa-teofilovic-svet-digitalne-umetnosti-i-animacijehslavimir-stojanovic-pomeram-svoje-granicemirko-lazovic-nova-umetnostmuzej-savremene-umetnosti-vojvodine-50-godina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *