Pred nama je obilje grafičko dizajnerskih rešenja koje je tokom 30 godina stvarao Slavimir Stojanović – Complicate Simply. Tu su njegovi prvi radovi kada je bio  đak Dizajnerske škole u Beogradu, zatim kada je radio u čuvenom beogradskom Saachi&Saachi, zatim po narudžbi svetskih kompanija… Korzoportal na izložbi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

DSCN2330

S. Stojanović u MSUV, prvi radovi…

U vođenju kroz svoju novosadsku retrospektivu (Uuu, koliko vas je! U Beogradu ni blizu toliko nije bilo na vođenju), Slavimir Stojanović pričao je o počecima, pominjao imena drugara koji su – Svi postali nešto, pa sam morao i ja da se trudim (sa piscem Srđanom Valjarevićem sedeo je u klupi), zatim beogradske crtače koji su mu bili uzori (Dušan Petričić, Jugoslav Vlahović…), kako mu je mama bila veza za plakat koji je uradio za jednu akciju u beogradskoj opštini Paliluli kada je imao 16 godina (Mama je bila tamo sekretarica i rekla mi da nešto nacrtam…), zatim slede studije u Beogradu i u Švedskoj – Švedski minimalizam bio mi je kao melem, skandinavski dizajn sam voleo, ali kao ilustrator tamo vas teraju da imate svoj stil, da radite ustvari uvek isto i to mi se nije dopalo.Ovde sam mogao sve, što na Zapadu nije moguće.

DSCN2322

Pominje uglednog švedskog profesora koji mu je za vreme sankcija protiv Jugoslavije 90-ih preporučio – Samo ti dolazi i dalje, i ćuti… kome je do danas neizmerno zahvalan. Takođe je s velikim uvažavanjem govorio o Draganu Sakanu, osnivaču Saachi&Saachi koji je mladima dao šansu da rade, da šalju pod imenom ove firme svoje radove velikim korporacijama i kada nije bilo pozivnog konkursa, kada je država bila pod sankcijama.

DSCN2326

Slavimir Stojanović radio je za mnoge i domaće, i strane naručioce, u regionu, za pozorišta, za akcije, za promociju proizvoda  – I besplatno, ali mi je bilo važno da se plakat pojavi… Dve godine je početkom našeg veka bio bez posla i od toga se do danas finansijski  oporavlja… Prevazišao je fazu pljuvanja po svemu, ali ne napušta kritički odnos prema svetu i – Trudim se da svaki put pomeram sopstvene granice„Duracell Plus“ mu je omiljeni projekat za trajne baterije – Polomio sam se da to smislim!

DSCN2339

„Duracell Plus“ (utikač plače, jer je baterija dugotrajna)

Sada ga interesuje ilustrovanje dečjih knjiga, onih koje treba zamisliti. U pitanju je prva – Birds Can Fly. Prethodno je osnovao dizajnerski studio Futro (future + retro = Futro) koji je zatvorio iz finansijskih razloga, ali – Najsrećniji sam kad vidim da je neko obukao majicu koju sam dizajnirao!

Tokom vođenja/šetnje kroz odaje MSUV Slavimir Stojanović odgovarao je na mnoga pitanja pretežno mladih posetilaca koje je zanimao pre svega proces stvaranja/nastajanja vizuelnog identiteta.

PROČITAJTE I: slavimir-stojanovic-izlozba

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *