Podizanju svesti o uvažavanju kulturnog nasleđa dobro će doći “priručnik” Kodeks ponašanja prema kulturnom nasleđu etnološkinje Grozdane Milenkov iz Pančeva.

FOTO 1 Korice publikacije Kodeksa ponašanja

Kodeks je skup pravila ponašanja radi uređenja pravila ponašanja pripadnika određene zajednice koji služe javnom interesu i opštem dobru. Kodeks ponašanja prema kulturnom nasleđu sastavila je etnološkinja Grozdana Milenkov koja je osnovna načela i rezultate primenila na kulturnom nasleđu Grada Pančeva. Istraživanja i rezultate projekta predstavila je nedavno u dvorani Apolo u Pančevu.

Neki od predloga u Kodeksu ponašanja su:

– ne dodirivati eksponate na izložbi, osim ako to sama izložba ne dozvoljava i ne zahteva

– omogućiti drugima da nesmetano uživaju u posmatranju ili slušanju umetničkog dela

– fotografisanje ili snimanje, sa blicem ili bez njega, dozvoljeno je samo uz odobrenje institucije

– jakne i kaputi se ostavljaju u prostoru koji ima tu namenu

– konzumiranje hrane, pića i duvana nije dozvoljeno

– zabranjeno je uvođenje kućnih ljubimaca

Autorka projekta je predlog Kodeksa posebno prilagodila Narodnom muzeju u Pančevu. Projekat se posebno bavi istraživanjem svesti o značaju kulturnog nasleđa i obraća se mladima. Grozdana Milenkov posebno ističe da su u kreiranju Kodeksa podjednako važni publika i relevantni subjekti u javnom i privatnom sektoru.

FOTO 2 Grozdana Milenkov prezentuje Kodeks Grozdana Milenkov predstavlja Kodeks

Projekat je realizovan u tri faze. Prva je predstavljala proučavanje relevantnih izvora i literature i zakonskih propisa koji regulišu oblast kulturnog nasleđa. U drugoj fazi su realizovane dve radionice – fokus grupe, na kojima su učestvovali učenici Gimnazije Uroš Predić i stručnjaci iz oblasti kulturnog nasleđa. Prva radionica Dođi na kafu dogodila se 13. oktobra 2014. u svečanoj sali Narodnog muzeja u Pančevu, na temu nematerijalog nasleđa, pokretnih kulturnih dobara i identiteta. Druga radionica, nazvana Spomeničko nasleđe kao inspiracija, organizovana je mesec dana kasnije u dvorani Apolo. Obrađuje teme nepokretnih kulturnih dobara, kulturne raznolikosti i mladih. U trećoj fazi je analizirana građa, kreiran, štampan i na kraju prezentovan Kodeks ponašanja prema kulturnom nasleđu.

Kodeks ponašanja prema kulturnom nasleđu, Gradska biblioteka Pančevo, 2016.

PROČITAJTE Isvetski-dan-bastinesava-sumanovic-uvek-izazovanspomen-zbirka-pavla-beljanskog-ugostila-modernu-galeriju-zagreb

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *