U Galeriji Matice srpske do maja će trajati izložba pod nazivom „Jedna francuska epizoda Save Šumanovića“. U fokusu su njegova 24 dela nastala u samo jednoj godini pariskog života  – 1929! Zbog čega je ta godina toliko važna? Korzoportal na licu mesta gde je u centru jedan od naših bezvremenih slikara Sava Šumanović

DSC_5504

Pred publikom je poslastica – slike i crteži Save Šumanovića nastali 1929. godine u Parizu. On je otputovao je u Pariz krajem 1928. posle uspešne samostalne izložbe u Beogradu na kojoj je predstavio svoje čuvene radove Pijana lađa i Doručak na travi. Izložba je dočekana hvalospevima i od kritike i od publike, svi njegovi izloženi radovi su prodati i Sava Šumanović je po treći put otiša u Pariz. Na otvaranju izložbe u Galeriji Matice srpske govorila je direktorka Galerije slika Sava Šumanović u Šidu Vesna Burojević, uvek sugestivna u tumačenjima:

DSC_5466Vesna Burojević

Tokom poslednjeg boravka u gradu svetlosti pored promena u radu dogodile su se i značajne promene u stavovima našeg umetnika. Sazreo je. Mladalačka zanesenost onim što je francusko, postaje prošlost. Stvorile su se okolnosti da spozna gde je grešio i da nastavi hrabro napred. Od tada slike potpisuje ćirilicom, francuski potpis pojavljuje se samo na par slika. Ipak, o svom boravku u Parizu piše –  „Taj boravak bio mi je najlepši jer sam zahvaljući prodaji u Beogradu mogao da drugujem sa mnogima, da se upoznma sa Andre Derenom, da budem redovno u društvu dama poput Kiki (jedan od najvažniji modela tog vremena, pozirala je i Šumanoviću, prim.korzoportal))… sa Paskinom (Jules Pascin „Princ Monparnasa“, bugarski slikar, prim.korzoportal)) sa kojim me je vezivalo neko balkansko prijateljstvo…“  Značaj malobrojnih slika do sada ih je pobrojano 29 nastalih u tom periodu bio je velik. One predstavljaju značajnu stepenicu ka ostvarenu Šumanovićevog velikog cilja – stvarnju sopstvenog likovnog izraza. Sve što je posle radio do kraja života u Šidu, a naslikao je oko 600 slika, započeto je upravo tokom ovog poslednje boravka u Parizu.

DSC_5468

Lidija Merenik (govori), Tijana Palkovljević Bugarski, V.Burojević

Profesorka Beogradskog univerziteta Lidija Merenik istakla je nove Šumanovićeve pariske motive – svakodnevicu grada:

Izložba prikazuje jedan posebna motivski žanrovski osvrt Šumanovića na Pariz, na obične motive Pariza kao što su kaferi, kafane, ljubavnici i slične teme, koje on kao čovek koji šeta Parizom analizira, skicira i kasnije slika. Ovaj žanr pariske svakodnevice je u suštini dosta neobičan u opusu Save Šumanovića i gotovo je jedinstven za tih par godina koliko je boravio u Parizu izneđu 1927. i 1929.godine. Tada nastaje i čitav niz divnih pejsaža od kojih je simbol njegovog francuskog opusa, simbol njegovog boravka u Pariz, rekla bih čak na neki način i simbol ove izložbe u Danima frankofonije, izuzetno, ako ne i najveće remek delo pejsaža iz ovog perioda – to je urbani pejsaž Luksemburškog parka. Ta slika je rađena kao Šumanovićev omaž francuskom  kulturnom modelu koji je uvažavao, njegovoj ljubavi prema francuskoj kulturi, a  s druge strane njegovom školovanju u Luvru, njegovom školovanju kod Anderaja Lota od koga je beskrajno mnogo naučio, i na kraju jednom od njegovih najvećih uzora, a to je bio Nikola Pusen.

DSC_5484

Prateća publikacija izložbe je istoimenog naziva Jedna francuska epizoda Save Šumanovića autorki Vesne Burojević i Lidije Merenik. Izložene slike i crteži su iz kolekcija Galerije slika Sava Šumanović u Šidu, Galerije Matice srpske i iz privatnog vlasništva. 

Fotografije: Galerija Matice srpske

PROČITAJTE I:  galerija-matice-srpske-nije-groblje-slikakorzo-portal-postoji-godinu-dana

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *