Večna drama slikarskog dela, ovog puta ispisana je na jednodnevnom skupu nedvosmislenog naziva – “Nadežda Petrović (1873-1915)” u novosadskoj Spomen Zbirci Pavla Beljanskog. Tumačenja deset istoričara umetnosti i univerzitetskih profesora iz regiona bila su van šablonskih konstatacija. Otvorena su nova vrata, bez obzira što se delo velike srpske slikarke tumači decenijama. Korzoportal na licu mesta.

DSCN2349

Stvaralaštvo Nadežde Petrović, iako proučavano decenijama, neprekidno otvara nova tumačenja.

DSCN2342Igor Borozan, Sarita Vujković

Minhenske pouke u  delu Nadežde Petrović ukazuju na šire okvire njenog intelektualnog i strukovnog sazrevanja. Časovi slikarstva kod Antona Ažbea i Julijusa Ekstera koje je pohađala, bili su ogledalo širih umetničkih stremljenja složene minhenske kulturne scene s kraja 19. veka…  U traganju za osobenim temama i sadržajima, slikarka je stvarala u doba snažno intoniranog građanskog morala, različitih reformskih pokreta za oslobođenje tela i duha i uspona angažovanih socijalnih inacionalnih ideologija. U skladu sa važećim idejama revitalizovanim slikovitim citatima, Nadežda Petrović je stvorila nekoliko višeslojnih slika koje kao otvoreni i složeni simboli nadilaze svoje zvanične nazive( Iz rada Saše Brajović i Igora Borozana, Beograd,  Minhenske pouke i simbolizam u delu Nadežde Petrović)

DSCN2344

Sandi Bulibašić

Početak 19. stoljeća obilježila su politička previranja koja su se snažno odrazila i na umjetnička zbivanja. Raste i broj umjetnički društava koja osim zaštite interesa umjetničkog staleža, sve češće ističe i ideju kulturnog i političkog jedinstva Južnih Slavena, kao i nastojanja za afirmacijom nacionalnog identiteta i političkom autonomijom u  tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji… Nadežda Petrović i Ivan Meštrović svojim su nastojanjima za oblikovanjem nacionalnog stila u umjetnosti kao spoja nacionalnih i internacionalnih obilježja, a iznad svega dubokim uvjerenjem  da umjetnost mora biti s narodom i da je njezina uloga u podizanju nacionalnog duha i kulture izizetno važna, dala vrijedan doprinos oblikovanju nacionalnog izraza u umjetnosti u kontekstu jugoslavenske i europske umjetnosti moderne…( Iz rada Sandi Bulimbašić, Split, Nadežda Petrović i Ivan Meštrović: motivacija nastojanja i pristupi oblikovanju nacionalne ideje u umjetnosti početkom 20. stoljeća).

U Zborniku sa ovog skupa su i radovi: Simona Čupić “Ideja nacionalnog u delu Nadežde Petrović I njenih savremenika”, Andrej Smekar “Slovenački umetnici i Nadežda Petrović”, Milanka Todić “Voz, novooslobođeni krajevi I umetnički projekat Nadežde Petrović”, Ana Šeparović “Recepcija djela Nadežde Petrović u hrvatskoj likovnoj kritici”, Vladimir Krivošijev, Jasna Jovanov “Nadeždina Valjevska bolnica”, Radivoj Bojović “Nadežda i Petrovići u muzejskim zbirkama Čačka”, Jasna Jovanov “Šta nama danas znači Nadežda Petrović”.

Jedan od vodećih istoričara umetnosti u regionu Zvonko Maković učestvuje u projektima Spomen Zbirke Pavla Beljanskog!

PROČITAJTE I: spomen-zbirka-pavla-beljanskogizlozbe-iskoraci-novi-sad-zagreb-4,spomen-zbirka-pavla-beljanskog-ugostila-modernu-galeriju-zagrebu-zagrebu-kolekcija-pavla-beljanskog-biseri-moderne

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *