Iz Spomen Zbirke Pavla Beljanskog otputovala je gostujuća izložba Moderne galerije Zagreb „Miroslav Kraljević i sledbenici“ koja je trajala od 3. decembra 2015. do 21. februara 2016. Izložbu je pred takoreći začarom publikom, zatvorio ekspertskim pledoajeom autor Zvonko Maković. Time je završen višemesečni ciklus koji je pomerio granice u saradnji nekoliko vodećih galerijskih ustanova u Srbiji i Hrvatskoj. Korzoportal na licu mesta.

DSCN2166Zvonko Maković tumači sliku Miroslava Kraljevića „Golgota“ 1912.

 Izložba Miroslav Kraljević i sledbenici u Spomen Zbirci Pavla Beljanskog je uzvratna. Prethodno je 19. novembra 2015. u prestižni zagrebački Umjetničkom paviljon, prvi put u velikom broju dela (više od 80) izvan Srbije, otputovala izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne  koja je postigla toliki uspeh da je bilo produženo njeno trajanje i posle 10. januara. U Novom Sadu, na izložbi Miroslav Kraljević i sledbenici bilo je više od 60 vrhunskih likovnih ostvarenja prve polovine 20. veka iz Hrvatske. Pored Miroslava Kraljevića posle koga u hrvatskom slikarstvu više ništa nije bilo isto, bila su izložena dela njegovih sledbenika Zlatka Šulentića, Milana Štajnera, Marijana Trepše, Milivoja Uzelca, i čak osam slika Save Šumanovića koji se školovao u Zagrebu.

DSCN2170Z. Maković tumači sliku Vilka Gecana „Cinik“ 1921.

Deo inspirativnog tumačenja Zvonka Makovića 20. februara:

Namera ove izložbe je bila da ispriča priču iz vremena Prvog svjetskog rata i malo poslije, kako se u tim vremenima razgrađivalo i stvaralo nešto što je iznedrilo visoku umjetnost unatoč teškim uvjetima. I ovo je dokaz da naše podneblje ima izuzetu, vrlo kvalitetnu kulturu samo treba naći dobar način da se predoči javnosti. Spomen Zbirka Pavla Beljanskog i Moderna galerija Zagreb to i čine!

Čitava ova priča bila je uzvratna, ono što smo radili Jasna Jovanov i ja, a to je prvo gostovanje Spomen Zbirke na čijem je čelu, u Zagrebu, pa smo onda željeli pokazati u Novom Sadu šta imamo mi iz Zagreba. Riječ je o izložbi kojom smo htjeli na kvalitetan način pokazati priču o utjecajima velikog i tragičnog slikara Miroslava Kraljevića koji umire sa 27 godina, koji je bio veliki talenat, a nije ga uspio realizirati, i kako su zatim taj njegov grč prepoznali njegovi sledbenici te pokušali nastaviti i dakako, sve aplicirali u svoje vrijeme, u te ratne i poratne godine. Izložba se završava sa 1923. u drugačijem dobu, ali u najintrigantnijem vremenu što se kultura naših zemalja tiče.

DSCN2174Z. Maković tumači sliku Save Šumanovića „Milosrdni Samarićanin“ 1920.

Nikad ovakvo čudesno zatvaranje!

Bio sam na nekoliko izložbi koje sam radio kao autor i zatvarao ih,  ali u svojih 35 godina prakse nikada ništa slično nisam doživio. To govori da se svaki trud višestruko isplati. Znate, u nedeljno predvečerje da imate ovako divnu publiku, to može biti samo u Novom Sadu!

????????????????????????????????????
Biserka Rauter Plančić (prva levo),  Vesna Kusin, Z. Maković, Jasna Jovanov na zatvaranju gostujuće izložbe

Obe izložbe pratili su izuzetni katalozi čiji su autori, kao i izložbi, Jasna Jovanov i Zvonko Maković. Ovakve galerijske međunarodne razmene  nisu završene! U planu su nova gostovanja i nove tematske izložbe.

PROČITAJTE I: izlozbe-iskoraci-novi-sad-zagreb-3izlozbe-iskoraci-novi-sad-zagreb-2izlozbe-iskoraci-novi-sad-zagreb

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *