Moderna galerija Zagreb prvi put u Srbiji prikazuje najznačajnija slikarska ostvarenja hrvatske umetnosti prve polovine 20. veka. Ovo je najbogatija zbirka hrvatske moderne i savremene umetnosti.  Izložba Miroslav Kraljević i sledbenici u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog od 3. decembra do 21. februara 2016. godine.  

Procelje Vranicanijeve palateModerna galerija Zagreb, Vranicanijeva palata

Moderna galerija Zagreb osnovana je 1899. na predlog slikara i prvog profesora istorije umetnosti Zagrebačkog univerziteta, Izidora Kršnjavija. Otvorena je za javnost 1914. u Vranicanijevoj palati na Zrinjevcu, u samom srcu Zagreba. Osim vrhunskih radova Nikole Mašića, Celestina Medovića, Vlaha Bukovca, Ivana Rendića, Ivana Meštrovića i drugih, školovanim na umetničkim akademijama u Veneciji, Beču, Rimu, Pragu i Minhenu, Moderna galerija čuva dela Josipa Račića i Miroslava Kraljevića, predstavnika nove, pariske orijentacije u hrvatskom slikarstvu. Ljubo Babić, prvi profesionalni kustos Moderne galerije, uvrstio je 1920. Račićeva i Kraljevićeva dela u stalnu postavku, želeći time da naglasi da se u hrvatskoj likovnoj moderni zatvara bečko i minhensko, a otvara novo, parisko poglavlje.
M. Kraljevic, Slikarev atelje u Minhenu, 1908.09M. Kraljević: Slikarev atelje

Mladu devetnaestogodišnju Čehinju Viktoriju slikar Milivoj Uzelac je doveo sa sobom u Zagreb iz Praga 1919. godine. Uzelac, Gecan i Viktorija bili su bliski prijatelji, i mada zaljubljena u Uzelca kome je često pozirala, zgodna mlada devojka bila je model i Vilku Gecanu. Njen lik ćemo prepoznati na najvažnijim Uzelčevim slikama, kao što su Žena sa šeširom, Ljubavni par, Venera iz predgrađa, a slika U ateljeu boema (1920) prikazuje nju u društvu Uzelca i Gecana. Ovo delo na maestralan način zaključuje prisutnost Miroslava Kraljevića u generaciji umetnika koja je u njemu imala glavnog uzora, najviše u asimilaciji uticaja velikog Kraljevićevog pretka Eduara Manea na kojima se utemeljila rana hrvatska moderna.

Milivoj Uzelac, U ateljeu boema 1920

M. Uzelac: U ateljeu boema 

Ove slike možete videti na izložbi Miroslav Kraljević i sledbenici u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog do 21. februara 2016. godine. Autor Zvonko Maković, kustoskinje Milica Orlović Čobanov i Jasmina Jakšić Subić.

Tekstovi i fotografije su iz pratećih materijala izložbi!

 PROČITAJTE I: izlozbe-koje-otvaraju-granicekolekcija-pavla-beljanskog-biseri-modernespomen-zbirka-pavla-beljanskog-ugostila-modernu-galeriju-zagrebizlozbe-iskoraci-novi-sad-zagrebzvonko-makovic-vizuelna-kultura

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *